Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε επενδυτικό «φόντο» η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ζ. Ζάεφ

 

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

Έναν κύκλο επαφών με ηγέτες από την ευρύτερη περιοχή είχε χθες ο πρωθυπουργός, με την οικονομία και επενδυτικά θέματα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου.

Στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει, ενώ σημείωσε πως «ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και εστίασε σε μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που δρομολογούνται.

Μάλιστα, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου» και συμπλήρωσε «η ιδέα είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μια τελική συμφωνία και να ξεκινήσει η λειτουργία αυτού του σημαντικού αγωγού. Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή». Παράλληλα συμπλήρωσε πως «πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξέρω πως και εσείς ενθαρρύνετε την ευρύτερη συμμετοχή στο περιφερειακό αυτό έργο καθώς έχει οφέλη για όλους. Θα μας αναλογεί το 10% του τερματικού σταθμού αερίου και το 25% της μονάδας παραγωγής. Αυτό το 25% αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής μας παραγωγής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Συνέχισε αναφέροντας: «Είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια. Η ΔΕΗ είναι ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μίγμα της ευρύτερης περιοχή». Τέλος, είπε πως «μια ακόμα μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII».

Συνεργασία με Σερβία

Στην οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα αναφέρθηκε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, μιλώντας για κοινές επενδύσεις σε υποδομές, καθώς και στον τομέα της ενέργειας. «Σε επίπεδο έργων υποδομής θέλουμε να προωθήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση από το λιμάνι του Πειραιά στη Βουδαπέστη» ανέφερε, ενώ σημείωσε παράλληλα πως «κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού αερίου. Πιθανότατα τον Οκτώβριο ξεκινά ο αγωγός αερίου για Βουλγαρία και μετά ελπίζουμε σε σύνδεσή του με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

Ακάρ: Εσείς είστε επεκτατικοί

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα εμμένει στην οδό των προκλήσεων, όπως φάνηκε και από νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που κατηγόρησε τη χώρα μας για προβοκάτσιες και προκλήσεις. «Όσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις, πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821-2020, η Ελλάδα έχει τέτοιες βλέψεις» ανέφερε, δείχνοντας πως θέλει να συντηρήσει την ένταση.

Να σημειωθεί πως χθες ήταν η πρώτη φορά που έγινε πρωινή προσευχή του Μπαϊραμιού στην Αγία Σοφία ύστερα από τη μετατροπή της σε τζαμί, τον Ιούλιο του 2020. Στην προσευχή συμμετείχε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, ο οποίος εκφώνησε κήρυγμα μετά την προσευχή, κρατώντας ένα μεγάλο σπαθί, όπως είχε κάνει και πέρυσι τον Ιούλιο.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι κινήσεις της Τουρκίας στη διπλωματική «σκακιέρα», καθώς είναι ανοιχτά μια σειρά θεμάτων. Μία επίσκεψη στην Ελλάδα στο τέλος Μαΐου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορεί να είναι ένα καλό βήμα, ώστε να «κλειδώσει» συνάντηση στις Βρυξέλλες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Έντονη κριτική από Αλ. Τσίπρα

Στα εθνικά θέματα αναφέρθηκε χθες στο Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το βασικό πρόβλημα του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει στρατηγική και σέρνεται από εσωκομματικές αβαρίες», κάτι που χαρακτήρισε «μη επωφελές» για τη χώρα. Να σημειωθεί πως σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του καλεί τον Κ. Μητσοτάκη «να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία».
πηγή

Related posts

Σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς στο hotspot της Μόρια

Αντισυνταγματική θεωρεί τη διακοπή της Χρηματοδότησης της Χ.Α ο δικηγόρος του κόμματος

ExnetΗellas

«Ναι» λέει ο σύριζα στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy