Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Το ΒΗΜΑ και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα

DimoskopisiL2
Με ένα σημείωμά του στο ΒΗΜΑ ο διευθυντής της εφημερίδας Α.Καρακούσης λέει με άλλα λογια αυτά που πρώτο το defencenet.gr έχει γράψει σε διαδοχικά του δημοσιεύματα

ειδικά την τελευταία εβδομάδα: Οτι έρχεται “μπαμ” στις ευρωεκλογές με τις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν τώρα να αποδεικνύοντα … μούφες σε βαθμό “κακουργήματος”!

Και προσπαθεί να δικαιολογήσει τις εταιρείες γιατί … οι πολίτες δεν τους βοηθάνε να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη.

Ας δούμε το καταπληκτικό σημείωμα:

«Ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και οι δημοσκόποι τα έχουν χαμένα.

Ασφαλή πρόβλεψη αδυνατούν να κάνουν. Προσπαθούν να προσεγγίσουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και άκρη δεν βρίσκουν.

Μετράνε από εδώ, μετράνε από εκεί, παίρνουν κάποια αποτελέσματα, προσπαθούν να τα επαληθεύσουν με εκείνα των εκλογών του 2012, αλλά το ισοζύγιο δεν βγαίνει.

Οι δηλώνοντες ψήφο στο Πασόκ για παράδειγμα είναι περισσότεροι από εκείνους που το ψήφισαν πριν από δύο χρόνια.

Αυτό συμβαίνει και με άλλα κόμματα. Δεν συμφωνούν τα αποτελέσματα με τις κατά δήλωση ψήφους.

Έτσι αρχίζουν τα «ζυγίσματα» με σκοπό να προσεγγισθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012.

Όμως η μέθοδος πάσχει. Οι έρευνες έχουν μεθοδολογικά προβλήματα και η όποια πρόβλεψη καθίσταται επισφαλής.

Οπότε οι εκπλήξεις παραμονεύουν, όπως παραμόνευαν και το Μάιο του 2012. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια που θα κάτσουν…».

Αν εξαιρέσουμε το σημείο που αναφέρει ότι “Οι δηλώνοντες ψήφο στο Πασόκ για παράδειγμα είναι περισσότεροι από εκείνους που το ψήφισαν πριν από δύο χρόνια” και θυμίζει την απάντηση που έδωσε ο λαγός στην τίγρη στο γνωστό ανέκδοτο (“Λέμε και καμιά μαλ…α για να περνά η ώρα”) κατά τα λοιπά επιβεβαιώνει αυτό που σημειώναμε ότι “Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν τα ευρήματα τους μέσα από τα συστημικά ΜΜΕ μπορεί να εμφανίζουν τη ΝΔ να «στέκεται», αλλά επί της ουσίας πρόκειται για την αποπληρωμή ενός γραμματίου προς την κυβέρνηση που τους έκανε δώρο την παράταση της διεξαγωγής ερευνών έως και δύο ημέρες πριν τις εκλογές.

Πρόκειται για τις «χρυσοφόρες» δημοσκοπήσεις που είχαν στερηθεί στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις μετά την επιβολή του νόμου που απαγόρευε την δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν τις εκλογές.

Έτσι, οι εταιρείες βγάζουν τη ΝΔ να υστερεί σε ποσοστά που δεν υπερβαίνουν πολλές φορές τη μία μονάδα από το ΣΥΡΙΖΑ ή την εμφανίζουν ακόμη και να προηγείται με μικρή διαφορά. Κι όλα αυτά με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ή των αναποφάσιστων σε διψήφιους αριθμούς και πάνω από το 20%”.

Και νομίζουμε ότι μετά τις εκλογές – αν υπήρχε κράτος – θα έπρεπε το θεσμικό πλαίσιο των εταιρειών δημοσκοπήσεων να αλλάξει εκ βάθρων διότι τώρα εργάζονται σαφώς συστηματικά κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας…

Πηγή

Related posts

Γ. Τράγκας: Μπορεί να κατηγορηθούν για ψευδομαρτυρία τα ανήλικα θύματα του Λιγνάδη

Τρόμαξαν την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των εκλογών

ExnetΗellas

Ο Βαρουφάκης αποκαλέι ανόητο τον Τσίπρα και φτιάχνει νέο κόμμα

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy