Image default
Κόσμος

Έξαρση βίας στο Ισραήλ-για πέμπτη ημέρα η αιματοχυσία σε Γάζα και Ισραήλ

 

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η αιματοχυσία σε Γάζα και Ισραήλ, με την κατάσταση να εντείνει τις ανησυχίες της παγκόσμιας κοινότητας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αγωνίστηκαν για να θέσουν υπό έλεγχο δεκάδες περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας μεταξύ Αράβων και Εβραίων πολιτών στις μικτές πόλεις του Ισραήλ. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε την επίθεσή του στη Γάζα εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς.

Εβραίοι και Άραβες πολίτες συγκρούστηκαν σε πολλές ισραηλινές πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να υποτάξει τις ταραχές με «μεγάλη δύναμη».

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς διέταξε μια «μαζική ενίσχυση» των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της εσωτερικής αναταραχής που έχει δει περισσότερους από 400 ανθρώπους να συλλαμβάνονται.

Η χειρότερη για χρόνια εκδήλωση εγχώριας αναταραχή κλιμακώθηκε με το περιστατικό ενός στρατιώτη ο οποίος χτυπήθηκε στη Γιάφα, έναν αστυνομικό ο οποίος πυροβολήθηκε στη Λοντ και μια συναγωγή η οποία πυρπολήθηκε, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Έχουν αναφερθεί επίσης κρούσματα βίας σε όλη τη χώρα, καθώς μεγάλες ομάδες Αράβων και Εβραίων ανδρών αψηφούν τις απαγορεύσεις.

Οι διαμάχες μεταξύ Ισραηλινών πολιτών κλιμακώθηκαν καθώς ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και πυροβολικό στην αεροπορική του επιχείρηση εναντίον της Χαμάς.

Περίπου 119 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και παιδιά, και οκτώ έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ από την έναρξη των συγκρούσεων τη Δευτέρα.

Το Ισραήλ ανακαλεί ανακοίνωση για εισβολή στη Γάζα

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις συμμετείχαν σε επιθέσεις την Παρασκευή, αλλά δεν είχαν εισέλθει στη Γάζα. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας για .να ανακαλέσει αργότερα επικαλούμενος πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας».

Βίντεο από την πόλη της Γάζας δείχνουν το νυχτερινό ουρανό να φωτίζεται από εκρήξεις ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται από ισραηλινό έδαφος.

«Αντιμετωπίζουμε μια επιχείρηση σε δύο μέτωπα – στη Γάζα [και] στις πόλεις του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου αργά την Πέμπτη.

Το Ισραήλ έχει τοποθετήσει επιπλέον στρατεύματα – συμπεριλαμβανομένων δύο ταξιαρχιών πεζικού και ενός θωρακισμένου – κοντά στα σύνορα της Γάζας και κάλεσε 9.000 επιπλέον έφεδρους την Πέμπτη.

Η κίνηση στήριξε εικασίες ότι το Ισραήλ σχεδιάζει την πρώτη του εισβολή στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014 με τη Χαμάς. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ετοιμάζονταν για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επίθεσης, αλλά δεν είχαν ακόμη λάβει απόφαση σχετικά με το εάν θα εισβάλουν.

Από τον πόλεμο του 2014, το Ισραήλ ήταν απρόθυμο να στείλει στρατεύματα στη Γάζα, εν μέρει επειδή φοβάται ότι θα απαχθούν οι στρατιώτες του.

Παρά τον βομβαρδισμό του Ισραήλ, η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει πυραύλους βαθιά στο Ισραήλ όλη τη νύχτα, κατευθύνοντας εκατοντάδες ακόμη στο Τελ Αβίβ, την Ασντόντ και έναν με στόχο πολύ πιο νότια που προσγειώθηκε κοντά σε ένα αεροδρόμιο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου είχαν δρομολογηθεί νέες εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.

Η Χαμάς έχει ρίξει περισσότερους από 1.500 ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Δευτέρα. Επτά Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη και ενός παιδιού, σκοτώθηκαν.

Μια νέα δυναμική η βία μεταξύ Αράβων και Εβραίων στις μικτές πόλεις

Η βία στο εσωτερικό του Ισραήλ πρόσθεσε μια νέα επικίνδυνη δυναμική και επιδείνωσε την σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του εβραϊκού κράτους, φέρουν ισραηλινά διαβατήρια και ψηφίζουν στις εκλογές της χώρας. Αλλά λένε ότι υποφέρουν από θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις και η συμπάθειά τους για την παλαιστινιακή υπόθεση τους έχει καταστήσει στόχο για τους δεξιούς Ισραηλινούς πολιτικούς.

Αρκετές χιλιάδες ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε πόλεις του Ισραήλ ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό των περιστατικών βίας.

Μιλώντας από την Λοντ, μια μικτή πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ που έχει βιώσει τα χειρότερα περιστατικά εβραϊκών-αραβικών συγκρούσεων, ο Νετανιάχου ορκίστηκε ότι θα δοθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας το ελεύθερο ώστε να χρησιμοποιήσουν βία για να διαλύσουν τις εσωτερικές ταραχές, λέγοντας στις δυνάμεις να μην ανησυχούν για τις επιτροπές ελέγχων.

«Έχετε την υποστήριξη, μην ανησυχείτε», είπε. «Για να καταστρέψουμε τους ταραχές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δύναμη, πολύ δύναμη», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σκέφτεται να εγκρίνει τη χρήση διοικητικών προφυλακίσεων, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για την κράτηση Παλαιστινίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους και να φέρει στρατό. Αυτό προκάλεσε φόβους μεταξύ των Αράβων ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ίδια σκληρά μέτρα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων σε κατεχόμενα εδάφη.

«Η νοημοσύνη που έχουμε λέει ότι θα μπορούσε να έχουμε μια έξαρση βίας εδώ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία μεγαλύτερη απειλή από αυτές τις διαταραχές», πρόσθεσε.

ΟΗΕ: Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Κυριακή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το ΣΑ να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
πηγή

Related posts

Τσίπρας για Κώστα Καζάκο: «Κόσμησε όχι μόνο το θέατρο αλλά και το κοινοβούλιο»

Χρυσές Σφαίρες 2021: Η απονομή των βραβείων ήταν γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές

Βραζιλία : Φύλακας έβαλε φωτιά σε νήπια μέσα σε παιδικό σταθμό

technical

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy