Image default
Κύπρος

Πιθανή είναι η έξοδος της Κύπρου απο την ύφεση το 2015 σύμφωνα με μελέτη της Infobank

Στην ανάλυση αναφέρεται ότι η ρευστότητα στην αγορά είναι σημαντικά περιορισμένη, με τις τράπεζες να εφαρμόζουν προγράμματα απομόχλευσης, ώστε να μειώσουν τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων.

Επομένως, σύμφωνα με την ανάλυση, η παροχή νέων δανειοδοτήσεων είναι πλέον ιδιαίτερα δυσχερής, από τη στιγμή μάλιστα που έχει σημειωθεί σημαντική εκροή καταθέσεων.Συγχρόνως, το ποσοστό ανεργίας το 2013 αυξήθηκε στο 16%, ενώ η συνεχιζόμενη ύφεση αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο στο 19% εφέτος.

“Κλειδί” για την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρεται στην ανάλυση, θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα η εκ νέου διαμόρφωση ενός εύρωστου τραπεζικού συστήματος, καθώς και η σταδιακή “ελάφρυνση” του ιδιωτικού τομέα από τη δανειοδότηση των προηγούμενων ετών. Oμως η περαιτέρω συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2014 και η συνεχιζόμενη υποτονικότητα στους κλάδους των κατασκευών και real estate μεταφράζεται σε αδυναμία μεγάλου μέρους των δανειοληπτών για έγκαιρη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα, καθώς παρεμποδίζει την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου και οδηγεί στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων. Εξάλλου, απαίτηση της Tρόικας κατά την πέμπτη αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος αποτελεί η μείωση των προβληματικών δανείων, η απλοποίηση των διαδικασιών για εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και η αυστηροποίηση του νόμου περί αφερεγγυότητας των δανειοληπτών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη.

24h.com.cy

Related posts

Η μεγάλη κλοπή της Κύπρου

ExnetΗellas

Κύπρος: Σήμερα οι υπογραφές με ENI-TOTAL

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy