Image default
Κόσμος

Συνένωση Αλβανίας και Μουσουλμανικών περιοχών περιοχών – Μένει εκτός η ύπαρξη του Ελληνισμού

VoreiosHpeirosL“Τελειώνουν” σε επίπεδο αυτόνομης διοικητική ύπαρξης τον Ελληνισμό της Βορείας Ηπειρου: Με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης του Εντι Ράμα και υπό την πίεση της Ερυθρόμαυρης συμμαχίας οι βορειοηπειρωτικοί δήμοι θα συνενωθούν με μουσουλμανικές περιοχές με απώτερο σκοπό την απόκτηση πλειοψηφίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμα και το συνήθως άφωνο υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε και έθεσε το θέμα ο Ε.Βενιζέλος ακολουθεί δικιά του ατζέντα και εάν αυτή ταιριάζει με τα εθνικά συμφέροντα- που συνήθως δεν ταιριάζει-τότε είμαστε τυχεροί.

Όπως αναφέρουν λοιπόν τα αλβανικά μέσα ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμιρ Μπουσάτι, δήλωσε στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι «η νέα διοικητική διαίρεση είναι ένα εσωτερικό θέμα της Αλβανίας» και κανείς φυσικά δεν θα είχε αντίρρηση για το θέμα αυτό αν δεν υπήρχαν διεθνείς συνθήκες, πολύ συγκεκριμένες και πολύ σαφείς σε ότι αφορά το καθεστώς της ύπαρξης του Ελληνισμού στην Βόρειο Ηειρο που δείχνουν ότι ΔΕΝ είναι εσωτερικό θέμα αυτό που πάει να γίνει αλλά διεθνές.

Το όλο ζήτημα συζητήθηκε χθες μεταξύ του Ε.Βενιζέλου κα του προέδρου της ΚΕΑΔ Ευάγγελου Ντούλε και προσδιορίστηκαν τα περιθώρια των ελληνικών αντιδράσεων.

Ο Ε. Ντούλες αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένες εκλογικές σκοπιμότητες της αλβανικής κυβέρνησης», εννοώντας ότι με την ενοποίηση με τις μουσουλμανικές περιοχές θα υπάρψει αλλοίωση της εκλογικής βούλησης των Ελλήνων της μειονότητας κάτι που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Στο εσωτερικό της βορειοηπειρωτικής μειονήτας το ζήτημα έχει προκαλέσει την δριμύτατη αντίδραση των μελών της ελληνικής μειονότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χειμάρας.

Η Οργάνωση Ομόνοια, παρουσίασε μια σειρά στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η νέα εδαφική διαίρεση και η ενοποίηση της Χιμάρας με μουσουλμανικη περιοχή αποτελεί παραβίαση της συνθήκης του 1914.

Το υπουργικό συμβούλιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης συνασπισμού του Εντι Ράμα έδωσε το «πράσινο φως» στο  περίφημο σχέδιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που οδεύει προς συζήτηση και έγκριση στη Βουλή, στην ολομελή συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου, αγνοώντας τα πάντα και τους πάντες όσον αφορά τη βούληση των Βορειοηπειρωτών.

«Η στάση μας είναι σαφής και ρητή υπέρ της πρότασης» δήλωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μπλέντι Τσούτσι, φροντίζοντας να υπενθυμίσει –και να αποκλείσει την όποια άλλη επαναχάραξη- ότι «η Χιμάρα είναι ένας δήμος της Αλβανίας όπως όλοι οι άλλοι».

Το άκρον άωτον της άτεγκτης αυτής στάσης είναι πως αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της Χιμάρας, που οι αλβανικές αρχές, παρ’ ότι αρνούνται παγίως να αναγνωρίσουν ως μειονοτική περιοχή, θα περίμενε κανείς, ως υποψήφια πλέον προς ένταξη ευρωπαϊκή χώρα, να συναινέσουν να ενωθεί, όπως επιτάσσουν η βούληση της πλειονότητας των  κατοίκων της αλλά και η μεταρρυθμιστική αρχή σεβασμού της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας και θρησκευτικής χριστιανικής ταυτότητάς τους, με το Λούκοβο και όχι με το μουσουλμανικό Βρανίστι και τον Δήμο Αυλώνας.

Αντ’ αυτού, επιχειρείται ένας σκανδαλώδης κατακερματισμός της αμιγούς ελληνικής περιοχής, που γεννά εύλογες ανησυχίες.

Αποτέλεσμα αυτής της περίεργης «κοπτοραπτικής», απ’ την επαρχία Λιβαδειάς αποσπώνται αυθαίρετα το Βαγκαλιάτι, μεγαλοχώρι, μαζί με το Σωπίκι και προσκολλούνται  στον νεόκοπο δήμο των τσάμηδων της συνοριακής Κονίσπολης, όπως το Φοινίκι, Μεσοπόταμο και Μαυρομάτι «εκβραχίζονται» για να συνενωθούν με τον Δήμο Δελβίνου αλλά και η Τσούκα με τον Δήμο Αγίων Σαράντα, αντί οι υφιστάμενες ελληνικές κοινότητες της περιοχής των Αγίων Σαράντα να ενωθούν σε έναν δήμο και εκείνες της Δρόπολης και Πωγωνίου του Αργυροκάστρου σε έναν άλλο δήμο. Οπως ήταν και το αρχικό σχέδιο, της «πρότασης 5», με το οποίο συμφωνούσε σύμπασα και η ελληνική μειονότητα.

Ολα άλλαξαν, λένε, με την απόφαση προσχώρησης του Κόμματος  Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU) των τσάμηδων στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση και την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να «βγαίνουν τα κουκιά» -89 πλέον, σε σύνολο 140- και το κυριότερο να  πληρούται έτσι και ο έτερος ευρωπαϊκός όρος, εκτός αυτού των 2/3 των ψήφων, της συναίνεσης της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας και Χιμαραίος Βασίλης Μπολάνος μίλησε για «σχέδια εξόντωσης» και  «πρόκλησης της φιλήσυχης και νομοταγούς Ελληνικής Εθνικής Κοινότητας» καλώντας την κυβέρνηση να βάλει τέλος σ’ αυτή την πολιτική. Είναι τόσο κραυγαλέα η αυθαιρεσία που και ο Χιμαραίος σοσιαλιστής και μιντιάρχης βουλευτής Κότσο Κοκδίμα, που θεωρεί «σωτήρια» τη μεταρρύθμιση,  είδε «προβληματική» την απαίτηση των τσάμηδων  να «τους προσκολληθεί το Βαγκαλιάτι, το Σωπίκι και ο Παντελεήμονας» της κοινότητας Λιβαδειάς.  

Απ” όλες τις εκδοχές του προσχεδίου που συζητήθηκαν, και μπορούσαν να δώσουν μια ειρηνική και βιώσιμη λύση, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση αυτή που παρουσιάστηκε από το κόμμα του Ιντρίζι, το Τσάμικο, ώστε να δημιουργηθούν 61 δήμοι, με τις εξής αλλαγές: Ξεχωριστός δήμος η περιοχή της Τσαμουριάς, να ξεκοπούν ελληνικές κοινότητες και να ενταχτούν σε αλβανικές ώστε να αφομοιωθούν στο μέλλον, και να μην μείνει ξεχωριστός δήμος, μαζί με τα παραθαλάσσια χωριά της, η Χιμάρα.
 
«Η Χιμάρα δεν είναι μειονότητα, είναι Λιαπουριά και της ανήκει να ενωθεί με τα χωριά της Αυλώνας. Άλλο τι λέει ο Ντούλες και ο Μπολάνος, που δεν γνωρίζουν από ιστορία και παίρνουν κάποιες οδηγίες από κάποιους που κι αυτοί δεν ξέρουν που βρίσκονται…» τονίζει σε τηλεοπτικό κανάλι ο δικηγόρος Σπαρτάκ Γκιέλια.
 
Στα χέρια της Ελλάδας υπάρχει ένα πολύ ισχυρό “χαρτί”: Η δυνατότητα μπλοκαρίσματος της αλβανικής εισόδου στην ΕΕ, μια είσοδος την οποία η Αθήνα προώθησε χωρίς να λάβει την παραμικρή εγγύηση από την αλβανική κυβέρνηση για την βιωσιμότητα της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή. Μήπώς, έστω και τώρα, παιχθεί αυτό το “χαρτί”.

Πηγή

Related posts

Ινδία: Περισσότεροι από 4.000 θάνατοι για 2η συνεχόμενη ημέρα

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού

ΓΑΛΛΙΑ: ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy