Image default
Εθνικά Θέματα ΕΛΛΑΔΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το οποίο θα αφορά μόνο την εστίαση, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος, καθώς, όπως υποστήριξε, υπέστη μεγάλες απώλειες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο υπουργός, απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση για τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου εστίασης λόγω της πανδημίας. ενώ προέβη σε μια de profundis, όπως χαρακτήρισε, εξομολόγηση, τονίζοντας ότι «κανένας μας δεν ονειρευόταν τη θητεία του υπό αυτές τις συνθήκες».

Εγώ, είπε, «ποτέ δεν φανταζόμουν ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι θα έπρεπε να ασχολούμαι με το πως θα κλείνουν οι επιχειρήσεις και πως θα ελέγχω να μπαίνουν λιγότεροι πελάτες σε μία επιχείρηση. Πάντα στο μυαλό μου είχα ότι θα ήθελα να ανοίγω επιχειρήσεις και να ενθαρρύνω περισσότερους πελάτες να μπαίνουν σε μία επιχείρηση».

Ο υπουργός σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται  πλήρως τη δεινή θέση που έχουν βρεθεί επαγγελματίες του κλάδου της εστιάσεως., ενώ ζήτησε συγγνώμη  για το γεγονός ότι η εστίαση είναι κλειστή για τόσους μήνες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι αυτή δεν είναι μία απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία, αλλά με βάση την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το κλάδο της εστίασης, δηλώνοντας ότι το 2019 το σύνολο του τζίρου στον κλάδο της εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 6,4 δισεκατομμύρια. Το 2020, συνέχισε, λόγω των κλειστών καταστημάτων, ο τζίρος ο πραγματικός έφτασε στα 4,2 δισεκατομμύρια. Όμως, είπε, η κυβέρνηση με μία σειρά μέτρων, έχει ενισχύσει τον κλάδο αυτόν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από Ευρωπαϊκούς πόρους, κατά 1,93 δισεκατομμύρια.

Έτσι λοιπόν, τόνισε ο υπουργός, τα 6,4 δισεκατομμύρια του 2020, τελικώς έκλεισαν σε 6,13 δισεκατομμύρια το 2020. Η απώλεια, πρόσθεσε, αυτών των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο στο σύνολο του κλάδου, είναι όπωςς είπε, ασφαλώς σημαντική, αλλά από την άλλη είναι απολύτως προφανές ότι η κυβέρνηση έκανε πάρα πολλά, όσα περισσότερα μπορούσαμε για να ενισχύσουμε τον κλάδο αυτόν, ο οποίος είναι σε τόσο μεγάλη κρίση.

Σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του κλάδου, ο κ. Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι

– οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 ως 5 άτομα στην εστίαση έχουν λάβει από την επιστρεπτέα 5, περίπου 2000 ευρώ το κατώτατο όριο, δεν πληρώνουν ενοίκια Ιανουάριο, Φεβρουάριο, τώρα και Μάρτιο.

– Δεν πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους τους που έχουν τεθεί σε αναστολή.

– Έχουν αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών και η αποπληρωμή τους έχει πάει στο μέλλον.

– Οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές στις 30/9 του Σεπτεμβρίου, δηλαδή του 2020, μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου και τοκοχρεολυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων.

«Θα πληρώσουμε και τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Έχουμε πάει σε μείωση του ΦΠΑ στο 13%, αρχικά το είχαμε πάει μέχρι τον Απρίλιο, τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021», δήλωσε. «Έχουμε απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους μήνες του lockdown και δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων και μείωση 50% του τέλους που αναλογεί στους μήνες που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία.», συμπλήρωσε.

Επίσης, τόνισε ο υπουργός,  με πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιχορηγείται ως γνωστόν η προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά 10 τετραγωνικά νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και μέχρι τα 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα. Αυτό ισχύει αναδρομικά από την 1η Φεβρουαρίου του 2020.

Για τις επιχειρήσεις άνω των 5 ατόμων, είπε, από την Επιστρεπτέα 5 έλαβε η κάθε επιχείρηση το λιγότερο 4.000 ευρώ. Πάλι δεν πληρώνουν ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης,  το κάθε κατάστημα εστίασης κατά μέσο όρο, μόνο από την Επιστρεπτέα 5, πήρε 4.592 ευρώ., ενώ υπενθύμισε ότι το μισό είναι μη επιστρεπτέο. «Χάνουμε την αίτηση της επιδότησης για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Δεν τη χάνουμε με την έννοια του δώρου. Για να μην παρεξηγηθώ. Επίσης ένα κατάστημα παροχής ποτών έλαβε κατά μέσο όρο 3.139 ευρώ. Συνολικά 21.087 επιχειρήσεις κρίθηκαν επιλέξιμες για το πρόγραμμα αυτό», σημείωσε ο υπουργός.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα να μην εμφανιστεί και τρίτο κύμα πανδημίας,  εξηγώντας ότι τα μέτρα της καραντίνας έχουν ληφθεί ακριβώς για να παρεμποδιστεί το τρίτο κύμα. «Πιστεύω όμως, ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι σήμερα, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Με ανησυχία, το παρακολουθούμε, με δυσκολίες, αλλά υπό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στην  επιστρεπτέα προκαταβολή, ξεκαθάρισε ότι εκεί δεν μπαίνει ανθρώπινο χέρι. Δεν αποφασίζει, πρόσθεσε, ούτε ο Υπουργός Σταϊκούρας, ούτε ο Υπουργός Γεωργιάδης αν θα πάρει ο Α ή ο Β αυτά τα χρήματα. «Έχουμε βάλει κάποια κριτήρια, τα οποία είναι αντικειμενικά. Είναι η μείωση του τζίρου, είναι ο αριθμός των εργαζομένων, που όταν μπαίνουν αυτά τα κριτήρια από το λογιστή μέσα στην πλατφόρμα, αυτομάτως ο αλγόριθμος που έχει φτιαχτεί από κάτω, μοιράζει τα χρήματα», τόνισε.

Ωστόσο, εξήγησε ότι υπήρξαν σοβαρά παράπονα από τις επιχειρήσεις εστιάσεως ότι με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5, δηλαδή  πήραν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν. Εντούτοις, όπως είπε ο υπουργός, «Εμείς δράσαμε για να απαντήσουμε σε αυτή τους την κριτική. Εγώ τη δέχομαι, γιατί όταν κάποιος διαμαρτύρεται, δεν διαμαρτύρεται χωρίς λόγο. Κάποιο λόγο έχει που διαμαρτύρεται».

Όσον αφορά την Επιστρεπτέα προκαταβολή  6, ο υπουργός επεσήμανε ότι για πρώτη φορά την έκαναν σε μηνιαία βάση και όχι σε διμηνιαία βάση για να βάλουν το τζίρο του Ιανουαρίου του ’20 με τον τζίρο του Ιανουαρίου του ’21, ενώ εκτιμήθηκε ότι βάσει αυτής της κίνησης, τα καταστήματα που ήταν διαρκώς κλειστά, όπως η εστίαση, θα έχουν πλεονέκτημα ως προς την απορρόφηση χρημάτων σε σχέση με επιχειρήσεις που εν μέρει άνοιξαν, όπως παραδείγματος χάρη το λιανικό εμπόριο που τον μισό Ιανουάριο, κατά τον κ. Γεωργιάδη,  δούλεψε και δούλεψε καλά.

Ειδικότερα, εξήγησε πως εφόσον ένα κατάστημα δούλεψε τον Ιανουάριο καλά, η μείωση του τζίρου του  θα είναι μικρή, άρα και τα χρήματα που θα δικαιούταν να πάρει από την Επιστρεπτέα προκαταβολή λιγότερα, άρα θα μείνουν περισσότερα χρήματα προς διανομή προς εκείνες τις επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη μείωση τζίρου, γιατί παρέμειναν πολύ καιρό κλειστές. Όπως είναι και κατά κύριο λόγο η εστίαση.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι  «θα δούμε πως θα πάει. Είναι  νωρίς να σας πω αν θα απορροφηθεί ή όχι το σύστημα, το πρόγραμμα για τις θερμάστρες». Αυτό, όπως διευκρίνισε,  έχει μπει για να φτιάξει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν περισσότερο τον εξωτερικό χώρο, ενώ ανέφερε ότι γίνονται επαφές με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, με τον οποίο σχεδιάζεται πρόγραμμα καινούριο ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο για την εστίαση. «Πιστεύω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορώ να πω ημερομηνία, αλλά εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός δήλωσε ότι για τις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους και τα λοιπά, που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, θα γίνουν προσπάθειες  ώστε να ανοίξουν είναι ότι από τις αρχές Μαΐου, διότι, είπε, πρέπει και αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους και πρέπει και ο κόσμος που θέλει να προγραμματίσει τις εκδηλώσεις του, να σπεύσει και από τώρα να κάνει το κλείσιμο των ραντεβού τους.

πηγή

Related posts

Οι πανελλήνιες φέτος θα ξεκινήσουν μεταξύ 4 και 8 Ιουνίου

adrianos.exnet

Δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση τα ποσοστά που πήρε η ΧΑ η οποία φτάνει το 9%

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy