Image default
Εγκληματικότητα ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από την απαγωγή Λεμπιδάκη

Ο Μ.Λεμπιδάκης απελευθερώθηκε και πολλά άτομα συνελήφθησαν αλλά οι «εγκέφαλοι» παραμένουν ελεύθεροι σύμφωνα με την Αστυνομία.

Έξι μήνες μετά την αρπαγή του έξω από το Ηράκλειο, τότε το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαρτίου 2017, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης κατάφερε να γευθεί ξανά την ελευθερία του μετά την επιτυχή επιχείρηση της ΕΛ. ΑΣ.. Βαριά ονόματα της παρανομίας βρίσκονται στο στόχαστρο της αστυνομίας ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις αξιόποινες πράξεις.

Ουσιαστικά ψάχνουν για 4 ή 5 άτομα με καταγωγή από τη νότια Κρήτη που ασχολούνται με εκρηκτικά και όπλα και διαθέτουν «χοντρό» φάκελο στην Ασφάλεια.
Και αυτό γιατί, οι 12 συλληφθέντες δεν διαθέτουν το επιχειρησιακό προφίλ για να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την απαγωγή του 54χρονου βιομηχάνου ενώ η συχνή αλλαγή κρησφύγετων και η τελική κρυψώνα στη μάντρα αυτοκινήτων λίγο έξω από το Ρέθυμνο, οδηγούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Αυτό που εξετάζεται είναι η πιθανότητα περίπου ένα μήνα μετά την απαγωγή, η πρώτη ομάδα να διαπίστωσε ότι η οικογένεια Λεμπιδάκη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των λύτρων, ενδεχομένως να κατάλαβαν ότι η

Αστυνομία τους πλησιάζει και έτσι μέσω κοινών συνδέσμων να παρέδωσαν τη σκυτάλη στο δεύτερο κύκλο των απαγωγέων και να αποσυρθούν από την υπόθεση.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ επιβεβαιώνουν ότι άτυπος αρχηγός στην ομάδα των 12 που συνελήφθη είναι ένα γνωστό πρόσωπό της Κρήτης που έβγαινε συχνά στα τοπικά κανάλια ως μέλος του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Ωφειλετών Ρεθύμνου.

Ο 45χρονος άνδρας που διαθέτει αγροτικές επιχειρήσεις πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών και μάλιστα κατηγορήθηκε γιατί προσπάθησε να κάψει γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια περίπτωση πλειστηριασμού κατοικίας στην Κρήτη.Δίπλα στον 45χρονο, ένας μεσίτης που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και βρισκόταν σε αδιέξοδο, φθάνοντας σε σημείο να εμπλέξει και την 16χρονη κόρη του η οποία χωρίς φυσικά να γνωρίζει το παραμικρό είχε αναλάβει να στέλνει μέσω ΚΤΕΛ τις επιστολές των απαγωγέων στην οικογένεια Λεμπιδάκη.

upothesh_lempidakh

Μάλιστα κάμερες την έχουν «πιάσει» την ώρα των παραδόσεων και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος της. Στην ομάδα των 12 φιγουράρουν και οι δύο ιδιοκτήτες της μάντρας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ήταν φυλακισμένος ο Λεμπιδάκης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Μαζί τους, ένας 59χρονος πρώην φυλακισμένος με δραστηριότητα και στην Αμερική καθώς και ένας Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη που γεννήθηκε στα Σκόπια ηλικίας 40 ετών.

Η περίπτωση του 38χρονου Κρητικού που είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου το 2009 τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση Λεμπιδάκη και η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι για κατοχή παράνομου οπλισμού.

Η μάντρα στην οποία κρατούσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη

h_mantra_sthn_opoia_kratousan_ton_lempidakh

Σωρεία λαθών τις τελευταίες εβδομάδες

Μπορεί από τις πρώτες εβδομάδες της απαγωγής οι αστυνομικοί να γνώριζαν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία όμως οι αρχές Αυγούστου ήταν το πρώτο κομβικό σημείο που ξεκίνησε η αρχή του τέλους για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Τότε που σε επαρχιακό δρόμο της Σητείας εντοπίστηκαν τρεις από τους συλληφθέντες να κινούνται χωρίς να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα μαζί και θεωρήθηκαν άμεσα ύποπτοι.

Το ένα τηλέφωνο από αυτά βρέθηκε και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ανάλυσης στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ και τη σωρεία λαθών οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη μάντρα παλιών αυτοκινήτων που ήταν και το τελευταίο μέρος που είχαν οδηγήσει τον απαχθέντα.

Πληροφορίες λένε ότι μετά τη μεταφορά του επιχειρηματία στη μάντρα ξεκίνησε και μια κόντρα μεταξύ των μελών της ομάδας, καθώς οι μισοί αρκούνταν στα 10.000.000 ευρώ που έδινε η οικογένεια για να απελευθερώσουν τον άνθρωπό τους, ενώ οι άλλοι ήθελαν να τραβήξουν μέχρι τέρμα την κατάσταση και να πάνε για τα πολλά.

Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση και την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν το μήνυμα που έριχνε τις απαιτήσεις στα 18.000.000 ευρώ και ήταν έτοιμοι να στείλουν μια νέα επιστολή κάνοντας λόγο για το τελικό ποσό που ήταν λίγο πάνω από 12.000.000 ευρώ.

Όμως τους πρόλαβε η Αστυνομία που από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων και σημάτων εντόπισαν και στη συνέχεια «λόκαραν» το κρησφύγετο στο 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεθύμνου-Χανίων. Με πτήσεις drones χαρτογράφησαν το κτήριο και την περιοχή, με μικροκάμερες κατέγραφαν τις κινήσεις τις τελευταίες ημέρες και χρησιμοποιώντας θερμικές κάμερες κατά τη στιγμή της εφόδου εντόπισαν το σημείο που ήταν φυλακισμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης και τον απελευθέρωσαν.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες από τους συλληφθέντες και να αποσπάσουν πληροφορίες για το πώς στήθηκε η απαγωγή. Κοινός παρονομαστής, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όλοι τους και πίστευαν ότι παίρνοντας χρήματα από την απαγωγή θα κατάφερναν να «ξελασπώσουν».

Άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στις 5 ώρες που έδινε κατάθεση είχαν κάποια στιγμή κουβεντιάσει με κάποιους από τους απαγωγείς για την οικονομική κρίση, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και το θέμα των πλειστηριασμών.

ΕΛ. ΑΣ.: Το βασικό λάθος των απαγωγέων Λεμπιδάκη

to_basiko_lathos_twn_apagwgewn_toy_lempidakh

Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν από τις πλέον μακροχρόνιες: Διήρκεσε 6 ολόκληρους μήνες ή 186 βασανιστικές ημέρες για τον επιχειρηματία.

Αυτό ήταν και το βασικό λάθος των δραστών, όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ με μεγάλη εμπειρία.

Όπως εξηγεί: «Το αδίκημα της απαγωγής χωρίζεται σε δύο είδη: Στις μακροχρόνιες και στις βραχυχρόνιες, που ονομάζονται και «Tiger kidnapping», δηλαδή η «απαγωγή της τίγρης» ή «άρπαγμα της τίγρης»».

Στην χώρα μας το συγκεκριμένο κακούργημα εμφανίζεται κυρίως με το πρώτο χαρακτηριστικό – μακροχρόνιες δηλαδή – και η εξιχνίασή τους ξεπερνά το 90% των περιπτώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 απαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, μόνο 1 έμεινε ανεξιχνίαστη.

Το «Άρπαγμα της Τίγρης», είναι σύντομες απαγωγές με στόχο ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με μεγάλα έσοδα, εφοπλιστές, στελέχη τραπεζών κ.λπ. για να παίρνουν σε σύντομο διάστημα λύτρα και να τους ελευθερώνουν. Στην Ελλάδα είχαν γίνει επτά τέτοιες απαγωγές από το 2011 έως το 2014, με τελευταία αυτή του αρτοβιομήχανου Μανώλη Καραμολέγκου.

Οπως εξηγεί ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «η διάρκεια που έχει απαγωγή λειτουργεί θετικά για τις αρχές και αρνητικά για τους δράστες αφού αυξάνει τις πιθανότητες λάθους των δραστών και δίνει τον χρόνο από την άλλη στις αρχές να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να φτάσουν στην σύλληψή τους».

Εχει παρατηρηθεί πολλές φορές στις μακροχρόνιες απαγωγές – και αφού έχει απελευθερωθεί το θύμα – να ακολουθεί σύλληψη των δραστών. Και τούτο, οφείλεται στο ότι ο χρόνος που επιτελέσθηκε το αδίκημα να είναι αρκετός στις Αρχές, προκειμένου να συμπληρώσουν το παζλ του προφίλ των δραστών και να οδηγηθούν σε αυτούς πολύ εύκολα.

Κύριο χαρακτηριστικό του «Tiger kidnapping» είναι ότι η απαγωγή των θυμάτων δεν διαρκεί πάνω από ένα 24ωρο. Στόχος των δραστών είναι να μειώσουν την πιθανότητα των αρχών να φτάσουν στην εξιχνίαση των απαγωγών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες:

Εντοπίζουν τους στόχους τους ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα θυμάτων ή συγγενών τους.

Κρατούν το θύμα τους μέσα σε οχήματα, διαρκώς κινούμενα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αποφυγή ηλεκτρονικού εντοπισμού τους.

Επενδύουν στον φόβο και τον πανικό γονέων και συγγενών.

Ευελπιστούν με αυτό τον τρόπο ότι κυριαρχούμενοι από αυτά τα συναισθήματα θα υφαρπάξουν τα χρήματα που ζητούν ως λύτρα

Αν όμως αυτό δεν γίνει εντός 24ωρου, τότε οι δράστες συνήθως απελευθερώνουν άμεσα τους ομήρους.

Το tiger kidnapping στο εξωτερικό, αρχικά είχε και άλλη έννοια: Οι απαγωγείς δεν ζητούσαν λύτρα, αλλά ανάγκαζαν τους απαχθέντες να διαπράξουν κάποιοι αδίκημα οι ίδιοι. Η «μόδα» του «Tiger kidnapping», αρχικά εμφανίστηκε στην Ιρλανδία στις αρχές της δεικαετίας του ’70 από τον IRA, αλλά η πρακτική έγινε ευρέως διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 σε Βρετανία, Ιρλανδία και Βέλγιο.

 


Πηγή: pronews.gr

Related posts

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Νεκροί 3 νεαροί και μια 18χρονη σοβαρά τραυματισμένη

technical

Ανάγκη για άνοιγμα σχολείων και κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στον Απρίλιο

Αλέξανδρος

Δεν βρίσκει ανταπόκριση ο Α.Σαμαράς ούτε από τους δικούς του – Γ.Γιακουμάτος: “Θέλω εκλογές τώρα”

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy