Image default
Κόσμος

Φλέγεται η Μέση Ανατολή- Συνεχίζεται η σύγκρουση

 

Σχεδόν 1.500 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών πόλεων από το βράδυ της Δευτέρας, όταν άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Η Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους πιο βαθιά στο Ισραήλ έπειτα από την δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ο ποίος ορκίστηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί «απόλυτη ησυχία».

Η Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους στο Τελ Αβίβ και προς την Ιερουσαλήμ νωρίς την Πέμπτη.

Το Ισραήλ συνέχισε επίσης τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σκοτώνοντας τέσσερις ανώτερους διοικητές της Χαμάς και δώδεκα ακόμη πράκτορές της. Στοχεύθηκαν δύο πολυώροφα κτίρια που περιέχουν διαμερίσματα και γραφεία στην Πόλη της Γάζας.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν χθες Τετάρτη σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο στρατός θα βάλει στο στόχαστρο «σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς» στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα βομβαρδιστεί το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν.

Χιλιάδες Ισραηλινοί μπήκαν σε καταφύγια νωρίς την Πέμπτη αφού σειρήνες ήχησαν στο  Τελ Αβίβ στη μέση της χώρας, αλλά και στην κοιλάδα Jezreel (Μεγίντο) στο Βορρά, την πρώτη φορά που συνέβη μετά την ταραχές που κλιμακώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον στρατό.

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα από τις επιθέσεις πριν από την αυγή. Τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που η βία κλιμακώθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανέφεραν ιατροί.

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron δήλωσε ότι είχε κλείσει την πλατφόρμα Tamar φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών ως προφύλαξη. Το Ισραήλ είπε ότι οι ενεργειακές του ανάγκες θα συνεχίσουν να καλύπτονται.

Τουλάχιστον δύο αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Το Ισραήλ, το οποίο ανέστειλε γρήγορα τη λειτουργία του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν τη Δευτέρα μετά από πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η εθνική αεροπορική εταιρεία El Al ήταν έτοιμη να προσφέρει συμπληρωματικές πτήσεις.

Το μπαράζ της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ ανάγκασε το Ισραήλ να «διώξει» μια πτήση El Al από τις Βρυξέλλες, μακριά από το Μπεν Γκουριόν, τον προορισμό του, προς το αεροδρόμιο Ραμόν στο νότο. Φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χρησιμοποίησε το Ραμόν ως εναλλακτική λύση έναντι του Μπεν Γκουριόν λόγω συγκρούσεων. Μια πτήση είχε προηγουμένως εκτραπεί εκεί λόγω του κακού καιρού, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη αεροπορίας Avi Scharf.

Οι τελευταίες συγκρούσεις έλαβαν χώρα αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας σύντομα θα τελειώσει, λέγοντας: «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα κλείσει νωρίτερα από αργότερα, αλλά το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο Μπάιντεν δεν εξήγησε τους λόγους πίσω από την αισιοδοξία του. Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι τόνισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Εν μέσω αναφορών ότι Αιγύπτιοι μεσολαβητές προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων, ο Μπένι Γκάντζ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, δήλωσε: «Το Ισραήλ δεν προετοιμάζεται για εκεχειρία. Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τις επιχειρήσεις. Μόνο όταν επιτύχουμε απόλυτη ησυχία μπορούμε να μιλάμε για ηρεμία».

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις επιθέσεις ρουκετών κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, την Τετάρτη, και τόνισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές υποθέσεις, Χάντυ Αμρ, πρόκειται να ταξιδέψει στην περιοχή αμέσως για να συναντήσει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες. Ένας υποψήφιος για την κενή θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
πηγή

Related posts

Ο Κιμ Γιονγκ απειλεί της ΗΠΑ

technical

Τραγικό θάνατο βρήκε παιδάκι 2 χρονών όταν συρταρίερα έπεσε πάνω του

aggelosgkioni.exnet

Σε φουλ ρυθμούς ενόψει ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ – Σε πρώτο πλάνο η αντιμετώπιση της ακρίβειας

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy