Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Πληροφορίες για εκτόξευση κρουσμάτων-Προς ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

 

Για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Τα κρούσματα σήμερα θα είναι πάρα πολλά», προειδοποίησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ τα επιδημιολογικά στοιχεία του διημέρου, της σημερινής και της αυριανής ημέρας, αναμένεται να κρίνουν το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η χαλάρωση των περιορισμών και κυρίως η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία της πανδημίας από τη μία και το πλαίσιο επιλογών για κάποιες δραστηριότητες που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση από την άλλη.

Από αυτό το πλαίσιο θα δει και θα εισηγηθεί, «τι μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη στιγμή και τι όχι», όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

«Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε, με βάση και το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test, που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας, μαζί με τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια», συνέχισε εκτιμώντας πως αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες, έξω από καφέ.

«Είναι ένα πιο λογικό μέτρο», όπως είπε. «Όταν μιλάμε για ανάσες ελευθερίας, εννοούμε μέτρα και ανάσες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, που εν τέλει θα βοηθήσουν και στην καλύτερη τήρηση των μέτρων. Δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο καιρός, ότι έχει μεγαλώσει η ημέρα, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε ν’ ανακουφιστεί  ο κόσμος», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις άλλες δύο  προτεραιότητες της κυβέρνησης, επανεκκίνηση του λιανεμπορίου  και το άνοιγμα των λυκείων, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κ. Πελώνη σημείωσε πως για το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων θα συμβάλει και το πρόσθετο εργαλείο των self test.

«Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος με τις προσφορές για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες παραλαβές», είπε προσθέτοντας πως «είναι μια μάχη με το χρόνο». «Το όποιο άνοιγμα θα είναι σταδιακό και ελεγχόμενο. Δεν θα γίνουν όλα την ίδια μέρα», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε πως στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Μάλιστα ο κ, Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα πως ο Απρίλιος αποτελεί ένας κομβικό μήνα, αναφέροντας πως «αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα» ενώ και ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Είναι δείκτες μόνο τα κρούσματα;

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, τα κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Όμως δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει πως εξελίσσεται η πανδημία», όπως είπε προσθέτοντας ότι  πολύ σημαντικοί δείκτες είναι οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες.

«Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συνεχιστεί», σχολίασε.

Γιατί εξετάζεται το άνοιγμα ενώ δεν έχουν αποκλιμακωθεί τα κρούσματα;

Τους τρεις λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση για να εξηγήσει γιατί εξετάζει τη χαλάρωση των περιορισμών ενώ δεν έχουν ακόμα αποκλιμακωθεί τα κρούσματα, εξηγεί η κ. Πελώνη αναφέροντας τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς και τα νέα εργαλεία στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως τα self tests.

«Έχει ήδη ανοίξει η  συζήτηση για βαλβίδες αποσυμπίεσης, για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου  να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας σε όλους, δεδομένου  των περιορισμών που θέτει η πανδημία. Είναι μία δύσκολη κατάσταση από την οποία όμως  θα βγούμε πολύ σύντομα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι μπαίνουμε στον Απρίλιο, ότι αλλάζει ο καιρός, ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί και ότι προστίθενται συνέχεια και νέα εργαλεία στα χέρια μας που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια και να την αφήσουμε πίσω μας», σημείωσε
πηγή

Related posts

Η ανακοίνωση του Γ. Κουριαννίδη για την “ντροπολογία” Μπουτάρη

ExnetΗellas

Διαφθορά και ατιμωρησία χαρακτηρίζουν το Δημόσιο

ExnetΗellas

Οι νέοι δίπλα στον Φώτη Μελά και την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κερατσινίου –Δραπετσώνας

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy