Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις

 

INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η επιδημιολογική εικόνα ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, ανέφερε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε πως στόχος είναι, όπως τόνισε χθες κι ο πρωθυπουργός στο CNN, «να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία κι αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης, «που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε έναν κοντινό ορίζοντα, πάντα με κανόνες κι αυξημένη προσοχή».

Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για το πώς θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί ενώ τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι χθες ήταν σε επίπεδα αρνητιών ρεκόρ, διευκρίνισε πως «δεν μιλάμε για ανοίγματα. Η επιτροπή θα εξετάσει εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός, ότι πρέπει να αποφεύγονται συγκεντρώσεις σε σπίτια κι άλλους εσωτερικούς χώρους».

Σε άλλη ερώτηση για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και της εστίασης στα μέσα Απριλίου, η κ. Πελώνη απέφυγε να κάνει «τον μάντη», όπως είπε, σημειώνοντας πως «παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν είναι σημερινή αυτή η συζήτηση, θα το κρίνει η επιτροπή όταν έρθει η ώρα».

Στα νοσοκομεία

Κατά τα λοιπά, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές, το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου, νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το «Ωνάσειο» εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος, απαρίθμησε.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, για ακόμα μια φορά όλη η Ελλάδα λειτουργεί ως μία Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο ΥΠΕ της Αττικής άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

Επιπλέον, το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ Group 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών έξι κι ο Όμιλος Βιοϊατρική 40.

Επίσης, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid, το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά, ενώ και το «Σισμανόγλειο» θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Τέλος, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και νέα στρατηγική για τα rapid τεστ Covid.

Πάνω από 1.345.000 οι εμβολιασμοί

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη σημείωσε πως προχωρούν με ασφάλεια, γρήγορους ρυθμούς και υποδειγματικό τρόπο, ανάλογα και με τις ροές εμβολίων που φθάνουν στη χώρα. Ήδη έχουν ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Από αύριο, όπως υπενθύμισε, ανοίγει η πλατφόρμα για περίπου 250.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού πολιτών ηλικίας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών 65-69 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson, «τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».

«Θα τονώσει τις τουριστικές ροές το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό» για τη χώρα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.

Όπως σημείωσε, το πιστοποιητικό αυτό, όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός, θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

«Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για “πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας”, ούτε για πρωτοβουλία “καταδικασμένη να αποτύχει”, αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του πρωθυπουργού, που θα συμβάλλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.

Καλό θα ήταν να την αναγνωρίσει και η αντιπολίτευση» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.
πηγή

Related posts

Τουρκία, Αίγυπτος, Ελλάδα: δύσκολη η σχέση τους

Φρίκη επικρατεί στην Κέρκυρα με τη σύλληψη του 60χρονου

technical

Προσλήψεις εκπαιδευτικών ως προσωρινών αναπληρωτών

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy