Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Άδ. Γεωργιάδης: Ένα νέο ΕΣΠΑ έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες σε περιοχές σκληρού lockdown

3.000 ευρώ σε επιχειρήσεις λιανικής- 1.000 σε κάθε εργαζόμενο

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 15:09

«Ένα νέο ΕΣΠΑ έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες, που θα αφορά το λιανικό εμπόριο εκείνων των επιχειρήσεων των περιοχών που ήταν κλειστές, ειδικά την περίοδο των εορτών, με αυστηρότερο lockdown», ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης..

Έτσι, λοιπόν, τόνισε ο υπουργός,  περιοχές στη Δυτική Αττική, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κτλ, ή στη περιοχή της Κοζάνης, όπου δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν καμία πώληση με καμία μέθοδο, Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση, όχι επιστρεπτέα, όχι δάνειο, αλλά, επιχορήγηση 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Δ. Αττικής και αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Δραγασάκη για ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική, σημείωσε ότι δεν είναι  μία λανθασμένη πρόταση., αλλά θα μπορούσε να συζητηθεί  μετά το πέρας της πανδημίας.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι έχει διάφορα χρήματα μέσα που. Επιδοτήσεις αλλά και χρήματα που, όπως εξήγησε, δεν θα πάνε μέσω των τραπεζών, αλλά μέσω των κρατικών δομών για την υλοποίηση των διαφόρων έργων.
Υπάρχει και ένα κομμάτι, είπε,  το οποίο είναι δάνεια, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν κάποια στιγμή, χαμηλότοκα μεν δάνεια, εξαιρετικά χαμηλότοκα, άλλα δάνεια. Τόνισε επίσης ότι τα δάνεια αυτά σήμερα δεν είναι ακόμα αποφασισμένο, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ποιον τρόπο ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν.

Προφανώς, σημείωσε, ένα κομμάτι αυτών των δανείων, με την πρόταση της κυβέρνησης να είναι και τα 12 δισεκατομμύρια , θα αξιοποιηθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία , εξήγησε,  είναι το όχημα που έχει φτιάξει το ελληνικό κράτος ακριβώς για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους θέματα. Αυτή η Τράπεζα υπογράμμισε μάλιστα, τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά.

Τώρα, επεσήμανε, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τα 12 αυτά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χτίσει διάφορα προϊόντα. Άλλωστε, δήλωσε, οι χθεσινές τροπολογίες που ψηφίστηκαν  στη Βουλή για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά και με απευθείας δάνεια της τράπεζας, όπου μπορούν εκεί τα κριτήρια να είναι περισσότερο χαλαρά απ’ ό,τι τα τραπεζικά κριτήρια, αλλά ασφαλώς, διευκρίνισε ο υπουργός,  ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει και μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης,  συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης,  πρέπει να δίνονται χρήματα σε επιχειρήσεις με  τραπεζικά κριτήρια γιατί αν δίνεις, όπως είπε, χρήματα χωρίς τραπεζικά κριτήρια, τότε στην ουσία αυτό που λες είναι να μην επιστραφούν τα δάνεια. «Άρα λες να φτιάξω ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων που ειδικά αν έχουν διοχετευτεί μέσω του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή αν έχουν επίπτωση και στις καταθέσεις μας, οδηγούν στον γνωστό φαύλο κύκλο που οδήγησαν στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα γεγονότα του 2015 και τα λοιπά, μην τα επαναλάβω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένας δεύτερος λόγος, είπε ο υπουργός,  είναι ότι παρεμβαίνεις εξαιρετικά βίαια στον μεταξύ των επιχειρήσεων ανταγωνισμό.
Όταν μία επιχείρηση, εξήγησε, λαμβάνει ένα δάνειο και το επιστρέφει έχει ένα κόστος για αυτά τα χρήματα και αυτό το κόστος μεταφράζεται σε κόστος στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της. Όταν μία επιχείρηση, πρόσθεσε, παίρνει ένα δάνειο και επειδή της το έχεις δώσει χωρίς τραπεζικά κριτήρια και μπορεί να μην το επιστρέψει και δεν το επιστρέφει, αυτή η επιχείρηση αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της άλλης που δουλεύει σωστά. Άρα, επεσήμανε, δημιουργείς πρόβλημα όχι μόνο τραπεζικό, δημιουργείς πρόβλημα και στην αγορά.

Σχετικά με το πόσα χρήματα δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, πόσα χρήματα δόθηκαν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικά και πόσα χρήματα δόθηκαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, είπε πως στην πραγματικότητα στο ΤΕΠΙΧ αλλά και στις επιστρεπτέες η Δυτική Αττική έχει πάρει και μεγαλύτερο ποσοστό από τον πανελλήνιο μέσο όρο.

Για το σχέδιο εξυγιάνσεως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το παρέλαβε όπως είπε με τον κύριο Σταϊκούρα αυτούσιο, ακόμα και με την εταιρεία σύμβουλο και τον εκκαθαριστή που κάνει το σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον προκάτοχό του κύριο Στέργιο Πιτσιόρλα. Άρα δεν μπορεί, όπως είπε να έχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεχίζεται  το σχέδιο του πρώην υπουργού.

Στο μέτωπο της πανδημίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πια στην πρώτη ταχύτητα των εμβολιασμών στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε εχθές και ο Επίτροπος,  κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς και όπως λένε και όλα τα στατιστικά στοιχεία.
«Άρα είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Λίγη μόνο υπομονή χρειάζεται για μερικές εβδομάδες και αυτή η περιπέτεια θα είναι πίσω μας και θα προχωρήσουμε σε μία καινούργια εποχή υπό πολύ καλύτερες συνθήκες», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
πηγή

Related posts

Πόσες απο τις 18 δεσμεύσεις της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά έγιναν τελικά πράξη;

ExnetΗellas

“Ο Βαρoυφάκης πέρασε τις εξετάσεις του εβραϊκού λόμπι…με άριστα”

ExnetΗellas

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy