Image default
Κόσμος

Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις των ΗΠΑ και Τουρκίας

Ηταν πάλι προβληματική η συμπεριφορά του ισλαμιστή Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Εδειξε τη γνωστή αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, τον άκρατο αυταρχισμό του, ήταν με λίγα λόγια ο γνωστός απαράδεκτος άνθρωπος και ηγέτης… Οι πληροφορίες τον φέρουν να είναι και φοβισμένος, να τρέμει και τον ίσκιο του, κάτι που δεν πρέπει να απέχει από την πραγματικότητα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο -εάν δεν ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας- την γλίτωσε στην τρίχα.

Η μεγάλη του φοβία και το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι πάντα οι Κούρδοι του PKK και της Συρίας. Για την Ελλάδα και την Κύπρο ελάχιστα νοιάζεται. Φαντάζομαι, βλέποντας και τις φωτογραφίες της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι θα θεωρεί πως είναι της μιας χαψιάς ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναγωνίζονται δημόσια ποιος θα εκστομίσει τα καλύτερα λόγια υποστήριξης προς τον Ερντογάν. Στέλνουν συνέχεια λάθος μηνύματα στον τουρκικό λαό και στους γείτονες της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα ο κ. Μπάιντεν εξοργίζει τους φίλους του όταν δημόσια υμνεί τον πολιτικό που έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς δημοσιογράφους. Η δημόσια συμπεριφορά των Αμερικανών ηγετών έναντι του προέδρου της Τουρκίας είναι προκλητική και εξοργιστική. Έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και μπροστά στη λαίλαπα των φυλακίσεων σιωπούν. Δεν καταλαβαίνουν ότι γίνονται συνένοχοι;

Αυτή βεβαίως είναι η δημόσια όψη των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Διότι οι Αμερικανοί, ως γνωστόν, παίζουν πολλά παιχνίδια. Τις πιο πολλές φορές, για το ίδιο θέμα, άλλα λένε δημόσια και άλλα ιδιωτικά. Η αποκάλυψη της εφημερίδας «New York Times» για την εντολή του κ. Ομπάμα να μελετηθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι «βόμβα» στα θεμέλια των σχέσεων της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να δεχθεί την αμερικανική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας. Και θα αντιδράσει επειδή πιστεύει πως υπάρχει στενή συνεργασία με το PKK. Και ως άνθρωπος με εμμονές και ο οποίος φαντάζεται πράγματα, ήδη πιστεύει ότι εξυφαίνεται εναντίον του νέα συνωμοσία.

Η στρατηγική των ΗΠΑ και η επιμονή της να θεωρεί την Τουρκία ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της στη Μεσόγειο αποδείχθηκε λανθασμένη. Η διόρθωση του λάθους σίγουρα δείχνει σοφία… Η Αμερική πρέπει να ομιλεί τη γλώσσα την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Γιατί, π.χ. οι Αμερικανοί ηγέτες να επιτίθενται συνέχεια και δημόσια εναντίον του Ισραήλ και του Νετανιάχου και για τα εγκλήματα του Ερντογάν να σιωπούν.

Πρόκειται σίγουρα για μια αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη συμπεριφορά…
kostasxan.blogspot.gr

Related posts

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΤΡΕΙ ΒΑΙΝΤΑ

technical

Είναι γεγονός η μεγάλη ανακάλυψη της νέας πυραμίδας στην Αίγυπτο.

vetapa.exnet

Η Β.Κορέα έτοιμη για νέα πυρηνική δοκιμή

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy