Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Τα τρία σενάρια που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

psifos empistosunis eklogika senaria b5672

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με άλλο να συγκεντρώνει περισσότερες και άλλο λιγότερες πιθανότητες να βγει, που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Ασφαλώς και αυτά τα σενάρια συνδέονται με τις εκλογές.

Το πρώτο είναι η κυβέρνηση να «πιάσει» σήμερα κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον μαγικό αριθμό των 170 βουλευτών. Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως αυτό αποκλείεται να συμβεί προς απογοήτευση του Μεγάρου Μαξίμου που είχε βάλει αυτόν τον στόχο από την πρώτη μάλιστα ψηφοφορία και υπέστη ψυχρολουσία.

Η εικόνα που υπάρχει προς στιγμήν είναι πώς υπάρχουν 164 «ναι» και άλλοι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές πιθανόν να συνταχθούν με την κυβερνητική γραμμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύνολο 168 βουλευτές. Μέχρι εκεί…

Το δεύτερο σενάριο είναι να μην συγκεντρώσει 170 βουλευτές η κυβέρνηση (όπως όλα δείχνουν άλλωστε) και να πάμε στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου με το δεδομένο ότι επίκειται εκλογική αναμέτρηση. Ήδη, βουλευτές και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ και οι μηχανισμοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σε κλίμα προεκλογικό.

Το τρίτο σενάριο είναι, αν ο Αντώνης Σαμαράς δει πώς ο αριθμός των βουλευτών που θα πουν στις 12 το μεσημέρι «ναι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πολύ πιο κάτω από τους 170 βουλευτές, 164 ή 165 για παράδειγμα να ανακοινώσει πώς δεν πάει στην τρίτη ψηφοφορία επιχειρώντας να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση γενικότερα ότι οδηγούν τη χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια η οποία θα είναι πολιτικά επιζήμια.

Βέβαια το να μην διεξαχθεί και η τρίτη ψηφοφορία συνιστά συνταγματική ακροβασία, αλλά από μία κυβέρνηση που έχει κάνει «κουρέλι» το Σύνταγμα για να περάσει τα μέτρα του μνημονίου όλα είναι εφικτά.

Σε αυτή την περίπτωση ανακοινώνει εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου και ξεκινάει ο «πόλεμος» της κινδυνολογίας, των απειλών και των εκβιασμών από το σύστημα εξουσίας, μέσα και έξω από τη χώρα, προκειμένου να αποτρέψουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και τη συντριβή της ΝΔ.

Το ενδεχόμενο να μην πάμε σε εκλογές ήταν η κυβέρνηση να τα έχει βρει με τη ΔΗΜΑΡ και με κάποιους βουλευτές από τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Με τους ΑΝ.ΕΛ. αποκλείεται, ειδικά μετά τις τελευταίες υποθέσεις χρηματισμού βουλευτών, ενώ και η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πώς τα έχει βρει με το ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της θα δηλώσουν «παρών» σήμερα.

Ένα ακόμη δείγμα ότι δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι και αυτό της δημιουργίας κόμματος από τον «σωτήρα» Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο μάλιστα φαίνεται να ανακοινώνει στις 30 Δεκεμβρίου, μετά την τρίτη ψηφοφορία, αν τελικώς υπάρξει.

Το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να κόψει από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι δεδομένο πώς θα προκαλέσει πανωλεθρία στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά από αυτό το ενδεχόμενο θα παίζει στο όριο του μπαίνει ή δεν μπαίνει στη Βουλή.

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι αυτός, να μην μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και αυτό να κινδυνεύει να μην εκλεγεί βουλευτές από τον Γιώργο Παπανδρέου που θέλει να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος.

Η διάλυση πάντως του ΠΑΣΟΚ, που ούτως ή άλλως έχει συμβεί μετά το 2011, δείχνει και την πορεία που θα έχει η ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά μετά από μία εκλογική συντριβή, την οποία πολλοί θεωρούν δεδομένη.

Πηγή

Related posts

Eπίθεση Χαρδούβελη στον Βαρουφάκη: «Ο άνθρωπος παίζει θέατρο»

ExnetΗellas

Ιερουσαλήμ: Νέα επεισόδεια και εκατοντάδες τραυματίες

Συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy