Image default
Πολιτισμός

Ίσως ο τάφος της Αμφίπολής να κρύβει κάτι εντελώς αναπάντεχο

amfipoli-26Ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ, «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή», Νίκολας Σόντερς κατονομάζει τους τρεις πιθανότερους «ένοικους» του τύμβου.

Αν και εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής, ο Βρετανός καθηγητής, Νίκολας Σόντερς παραδέχεται ότι η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τον γοήτευε: «Πάντα με συνάρπαζε ο Μέγας Αλέξανδρος, από την εποχή κιόλας της εφηβείας μου. Κυρίως για το τι απέγινε μετά το θάνατό του και για το πού βρίσκεται ο τύμβος του» είπε σε συνέντευξη του στο Έθνος.

Ο χαμένος τάφος του Έλληνα στρατηλάτη είναι και το θέμα του μπεστ σέλερ του Σόντερς , «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή», που ο Βρετανός καθηγητής έγραψε το 2006, έπειτα από παρότρυνση του ατζέντη του. Στην εκδοχή του βιβλίου του, ο καθηγητής αρχαιολογίας υποστηρίζει ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος της σύγχρονης πόλης της Αλεξάνδρειας. Ως προς τα οστά του, ο Σόντερς εικάζει ότι αυτά θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί (καεί), ενώ δεν αποκλείει το γεγονός το σώμα του να είχε μουμιοποιηθεί και να μοιράστηκε σε κομμάτια ως φυλαχτό στους Αλεξανδρινούς.

Εκείνο που υποστηρίζει με σιγουριά, είναι ότι η νέα ανακάλυψη στην Αμφίπολη δεν είναι ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη: «Για πολλούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και φιλολογικούς λόγους είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου. Υπάρχει πράγματι μια δελεαστική πιθανότητα να σχεδιάστηκε και να χτίστηκε για τον ίδιο (η σορός του κατευθυνόταν στη Μακεδονία όταν οι Πτολεμαίοι την απέσπασαν μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο), το πρόβλημα όμως με αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα θαβόταν στον προγονικό βασιλικό τάφο ο οποίος βρίσκονταν στην Βεργίνα. Θα ήταν αδύνατο να τον έθαβαν οπουδήποτε αλλού στην Μακεδονία και η Αμφίπολη ήταν πολύ δευτερεύουσα σε σχέση με τις Αιγές/ Βεργίνα. Για τον ίδιο λόγο, ο τάφος αυτός είναι απίθανο να ανήκε σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη γνώμη μου, το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπορούν να έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Εξάλλου συχνά αυτό που φαίνεται λογικό σε εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, δύο χιλιάδες χρόνια πριν μπορεί να είχε μια αρκετά διαφορετική εξήγηση. Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!» είπε στο Έθνος ο Βρετανός καθηγητής για τον τύμβο της Αμφίπολης.

Οι «ένοικοι» του τάφου σύμφωνα με τον Νίκολας Σόντερς

sonters

Για τον ίδιο οι πιθανότεροι «ένοικοι» του τύμβου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, η Ρωξάνη ή ο γιος του Αλέξανδρος ο Δ’, ή η αδερφή του, Κλεοπάτρα.

Ο Νέαρχος ήταν ένας από τους ναυάρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου,σύμφωνα με το stoxos.gr, του οποίου η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, και να ταφεί σε έναν μεγαλοπρεπή τύμβο, όπως είναι αυτός της Αμφίπολης. Ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει επίσης, σύμφωνα με τον Σόντερς, στην σύζυγο του Αλέξανδρου, Ρωξάνη και τον γιο του, τον Αλέξανδρο Δ’, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον Κάσσανδρο και δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη, στο 309 π.Χ. Ο Κάσσανδρος δολοφόνησε επίσης την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κλεοπάτρα, επίσης το 309 π.Χ. – πιθανόν στην Αμφίπολη. Θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο αλλά ως πλήρες μέλος της βασιλικής οικογένειας πιθανώς να θάφτηκε και στις Αιγές / Βεργίνα.

Πηγή

Related posts

Τρεις αστέρες του Χόλιγουντ ετοιμάζουν ταινία που θα σπάσει τα ταμεία

technical

Επτά κρυμένα μηνύματα σε πολύ γνωστούς πίνακες

technical

5.000 ευρώ κοστίζει ένα στρέμμα με θέα τον Τύμβο της Αμφίπολης

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy