Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Αρχές Ιουλίου έρχεται ο φόρος ακινήτων

akinhta-20Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα πρέπει να αναμένουν οι φορολογούμενοι τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τον συμπληρωματικό φόρο.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αφορούσαν εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 στις 18 Ιουλίου ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ότι θα πρέπει να αναζητήσουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά τους.

Οι σχεδιασμοί ανατράπηκαν. Η ειδική εφαρμογή που αφορούσε την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι ακόμα έτοιμη- στις καθυστερήσεις έπαιξε ρόλο και η «παραίτηση» Θεοχάρη– ενώ ακόμα δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή η περιβόητη τροπολογία με την οποία δεν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες όσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) υποβλήθηκαν μετά τις 30 Μαΐου, οπότε επισήμως έληξε η προθεσμία.

Η προθεσμία ατύπως παρατάθηκε, αλλά οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τυπικά εκπρόθεσμα Ε9 παραμένουν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενο πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα.

Η σχετική τροπολογία γράφεται από τους νομικούς του υπουργείου Οικονομικών και μαζί με την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις 30 Ιουνίου στις 20-25 Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί ενδεχομένως μέχρι αύριο στη Βουλή.

Στην ίδια τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν και κάποιες διευθετήσεις τεχνικού χαρακτήρα σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ.

Μετά την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους σε έξι μηνιαίες δόσεις (η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου) συνολικά 2,650 δισ. ευρώ.

Τόσα υπολογίζει πως θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών αν και η κατάσταση στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους κοντά στο 1 δισ. ευρώ) δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για την πραγματική απόδοση του φόρου σύμφωνα με το euro2day.gr

Πηγή

Related posts

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων απαγορεύτηκε η παρακράτηση αγροτικής επιδότησης απο αγρότη

ExnetΗellas

Τι ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί μετά το Ρώσικο εμπάργο

ExnetΗellas

Η βρώμικη Lazard θα κάνει καθαρή δουλειά;

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy