Image default
Υγεία

Σοκ προκαλεί η έρευνα που λέει ότι τα βρεφικά μπουκάλια χωρίς BPA προκαλούν ορμονικές διαταραχές

paidika-mpoukaliaΠολλά πλαστικά μπιμπερό για μωρά διαρρέουν χημικές ουσίες σε υψηλά ή και εξαιρετικά υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health.

“Πολλά προϊόντα κατασκευασμένα από ακρυλικά υλικά, πολυστυρένιο, πολυαιθερασουλφόνη και ρητίνες Tritan ως υποκατάστατα των πολυκαρβονικών (PC) διαρρέουν χημικά με οιστρογονική δράση, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προορίζονται για βρέφη. Η έκθεση σε διάφορες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας συχνά αυξάνει τη διαρροή χημικών με οιστρογονική δράση” αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν που υπογράφουν τη μελέτη.

Τα ευρήματα της μελέτης αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο των βρεφικών προϊόντων και να θορυβήσουν πολλούς γονείς που πίστευαν ότι η απουσία δισφαινόλης-Α (BPA-free) σημαίνει απουσία κάθε χημικής ουσίας που επηρεάζει τις ορμόνες.

Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα πολυκαρβονικά πλαστικά χωρίς δισφαινόλη-Α διαρρέουν τα συγκεκριμένα χημικά όπως και αυτά που δεν περιέχουν BPA.

Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας

Οι χημικές ουσίες που ουσιαστικά μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων ενεργοποιούνται και “ξεκλειδώνονται” σε βρεφικά μπουκάλια κατασκευασμένα από πολυεστέρες (PES) και ρητίνες Tritan λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το θέμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η αρνητική δημοσιότητα σχετικά με τις ορμονικές διαταραχές που προκαλεί η δισφαινόλη-Α πυροδότησε ένα κύμα νέων μπουκαλιών, μπιμπερών και ποτηριών “BPA-free”.

Ωστόσο η απουσία BPA δεν αποκλείει την ύπαρξη άλλων χημικών ουσιών με επίδραση στις ορμόνες.

Οι υπεριώδεις ακτίνες δεν εκπέμπονται μόνο από το ηλιακό φως, αλλά χρησιμοποιούνται και σε προϊόντα αποστείρωσης των βρεφικών σκευών καθώς σκοτώνουν τα βακτήρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ίδια η διαδικασία αποστείρωσης που ακολουθούν οι γονείς για να καθαρίσουν τα βρεφικά μπουκάλια μπορεί να προκαλεί διαρροή χημικών ουσιών που προκαλούν ορμονικές διαταραχές με αποτέλεσμα να  βλάπτουν τα μωρά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι μάρκες μπουκαλιών που περιέχουν χημικά που κατηγορούνται για ορμονικές διαταραχές είναι οι εξής:

Μπιμπερόν: AVENT, Born Free, Green to Grow, Evenflo, Weil Baby

Ποτηράκια με στόμιο: CamelBak (blue), Weil Baby

Μπουκάλια νερού: CamelBak (black), CamelBak (blue), Nalgene (blue)

Οι επιπτώσεις των χημικών που επηρεάζουν τις ορμόνες

Η δισφαινόλη-Α και άλλα αντίστοιχα χημικά με ορμονικές επιπτώσεις συνδέονται με καρκίνους. Ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις, μόνο μερικά μέρη ανά εκατομμύριο, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας, ηπατικές δυσλειτουργίες, άσθμα και καρδιοπάθειες σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ακόμα χειρότερα, ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις φαίνεται ότι είναι επιγενετικές και διαγενεακές, δηλαδή περνούν από τη μια γενιά στην άλλη.

Θεωρητικά, μια μητέρα που ταΐζει τα παιδιά της με μπουκάλια που περιέχουν τα εν λόγω χημικά δεν βλάπτει μόνο τα ίδια, αλλά και τα εγγόνια της, τα δισέγγονά της κ.ο.κ.

Τα νέα υλικά

Ως ασφαλή υλικά για την κατασκευή βρεφικών μπουκαλιών προβάλλονται πλέον τα TOPAS και ZEONOR, εμπορικές ονομασίες συμπολυμερών (πολυμερή από κυκλικές ολεφίνες) που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήρια στην Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Πρόκειται για υλικά πολύ ακριβότερα από τις φθηνές ρητίνες Tritan και τους πολυεστέρες (PES).

Πηγή

Related posts

Κορονοϊός: 27,490 κρούσματα 73 νεκροί 342 διασωληνωμένοι

Kostas Ermes

Επιμόρφωση σε νέες πρακτικές προσφέρεται από το ετήσιο συνέδριο νοσηλευτών.

technical

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ενδομητρίωση

technical

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy