Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Μέσα στο καλοκαίρι έρχεται η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων

diamerismata-forosΑγκάθι στην εκκαθάριση αλλά και στον υπολογισμό του νέου φόρου για τα ακίνητα παραμένουν οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες του 2007 ενώ θα υπάρχει μείωση του φορολογικού βάρους σε σύγκριση με το έκτακτο τέλος.

Στα κτίρια εκτιμάται ότι επέρχεται μείωση φόρου 4,4% έως 21,6% -δηλαδή 16% κατά μέσο όρο- σε σχέση με πέρυσι , ενώ ο φόρος πενταπλασιάζεται αν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία.

Τα οικόπεδα φορολογούνται ξεχωριστά από τα κτίσματα, κάτι που φέρνει επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες με μονοκατοικίες χωρίς κάλυψη του συντελεστή δόμησης. Θα φορολογηθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα η φορολόγηση του ακινήτου θα γίνει επί της πραγματικής επιφάνειας.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.

Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).

Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.

Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή

Related posts

Ξαναχτυπά το σκάνδαλο Siemens – ο εισαγγελέας κάνει προσαγωγή σε δίκη για 64 άτομα

ExnetΗellas

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ «Φρένο» στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαρισμών

ExnetΗellas

Δείτε ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές…!

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy