Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Οι οικονομολόγοι και το success story

successtory

Γράφει ο Μάκης Αποστόλου

Οι επιτυχημένες ιδιωτικές τοποθετήσεις σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς διατήρησαν το καλό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει πάρει ρότα για πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Η αλλαγή στάσης των ξένων επενδυτών απέναντι στις τράπεζες αποτελεί ασφαλώς ένα θετικό δείγμα για τη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές οι οποίοι κρατούν «μικρό καλάθι» και δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των οικονομολόγων όπως αυτή αποτυπώνεται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 Ισχυρίζονται ότι οι τελευταίες εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά κεφάλαια των συστημικών τραπεζών έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς η πιθανή έξοδος της χώρας μας στις αγορές μετά τις Ευρωεκλογές μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια στην αγορά και τη δυνατότητα στα hedge funds για ρευστοποιήσεις αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες.
Οι ίδιες πηγές διακρίνουν ακόμη και πολιτικές σκοπιμότητες στις κινήσεις των funds, τα οποία επιθυμούν τη διατήρηση της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, καθώς η ελληνική κεφαλαιαγορά αποτελεί δέλεαρ από το κλαμπ των αναδυόμενων αγορών δεδομένου ότι βρίσκεται στην Ευρωζώνη και έχει σταθερό νόμισμα.

Και με τους Έλληνες επενδυτές απόντες, οι ξένοι μπορούν με ελάχιστο τζίρο να οδηγούν το Γενικό Δείκτη όπου αυτοί επιθυμούν, δημιουργώντας μια αίσθηση… ευφορίας στην αγορά.

Πάντως για την ώρα, το ελληνικό success story περιορίζεται στη δημιουργία του πλεονάσματος – το οποίο πάντως έγινε πραγματικότητα ύστερα από αρκετά χρόνια μεγάλων θυσιών από τους Έλληνες – και στην άνοδο κάποιων ελάχιστων «χαρτιών» του Χρηματιστηρίου.

Άνοδος ωστόσο η οποία έχει κερδοσκοπικό παρά αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς η όποια έλευση κεφαλαίων από ξένους επενδυτές αφορά κυρίως σε μετοχικές τοποθετήσεις και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις.
Οι τελευταίες εξαντλούνται στις αγορές κάποιων κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων, μέσω της υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Πηγή

Related posts

Η ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα της επόμενης μέρα της πανδημίας

Mνημόνιο της Κύπρου: Τίτλοι τέλους.

ExnetΗellas

Απόφαση «βόμβα» για τις εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να δώσουν αποζημίωση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy