Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

 

 

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή των ειδικών για τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τα sms και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

«Όλα τα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις θα ανακοινωθούν σήμερα. Γίνεται μία πολύ μεγάλη επιχείρηση στα μεγαλύτερα 19 νησιά μας να εμβολιαστούν, στα μικρότερα έχουν εμβολιαστεί. Θα είναι μία οριζόντια επιχείρηση θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών» είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε χθες ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων, η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας και για το click inside, το πλαίσιο δηλαδή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισηγείται την κατάργηση του click inside στη λειτουργία του λιανεμπορίου.

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνουν μόνο τη σταθεροποίηση που θα θέλαμε, αλλά δείχνουν και βελτίωση. Μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν 3200, αλλά οι θάνατοι ήταν λιγότεροι όπως και οι εισαγωγές. Γίνονται περισσότερες αποσωληνώσεις από διασωληνώσεις. Ο δείκτης θετικότητας ήταν κάτω από 4 πράγμα πολύ σημαντικό διότι χθες είχαμε 80.000 τεστ που σημαίνει ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι κοντά στην πραγματικότητα. Η εικόνα είναι αξιόπιστη» είπε στην ΕΡΤ η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου.

SMS – Απαγόρευση κυκλοφορίας – Μετακινήσεις

Όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πρώτη φάση, θα μετατεθεί χρονικά προς τα μεσάνυχτα, στις 00.30.

Αναμένεται επίσης το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με την κατάργηση του συστήματος  click away και click in shop. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το άνοιγμα των γυμναστηρίων μετατίθεται για τις αρχές Ιουνίου.

Όσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, φαίνεται πως υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός για μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και άλλος για μετακίνηση προς τα νησιά. Για τις μετακινήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει σύσταση προς τους πολίτες να ταξιδεύουν εφόσον έχουν διενεργήσει self test.

Για τις μετακινήσεις στα νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνεδρίαση ακτοπλόων, ειδικών του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής φαίνεται να προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή η εμφάνιση αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα να πληροφορίες θα χρησιμοποιηθεί και στην ακτοπλοΐα ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιεί αρχικά και ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται από τον επιβάτη τι ακριβώς έχει κάνει (τεστ κ.λπ.), ενώ όσον αφορά το εμβόλιο θα έχει τη σχετική βεβαίωση από το εμβολιαστικό κέντρο.Ακόμη πάντως δεν έχει διευκρινισθεί τι ακριβώς θα ισχύει με το πράσινο πιστοποιητικό, κάτι που θα αποσαφηνισθεί σήμερα σε νέα σύσκεψη.

Η υποχρεωτικότητα του τεστ αυξάνει το κόστος ταξιδιού με το ακτοπλοϊκό πλοίο, γεγονός που δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να επηρεάσει τη ζήτηση για ταξίδια, καθώς στις οδικές μετακινήσεις φαίνεται ότι προκρίνεται απλώς η αυστηρή σύσταση για τεστ κ.λπ.

Επίσης σημειώνεται ότι τα μέτρα θα αφορούν τα ταξίδια από Πειραιά – Λαύριο προς τα νησιά και όχι ενδιάμεσα ή ταξίδια επιστροφής από τα νησιά. Τέλος, σημειώνεται ότι τα παραπάνω μέτρα αφορούν τόσο τα ακτοπλοϊκά όσο και τα αεροπορικά ταξίδια.

Την Πέμπτη αναμένονται οι αναλυτικές ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού από τον Χάρη Θεοχάρη.
πηγή

Related posts

Από 14 Μαΐου απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 , τέλος sms…

Σήμερα στις 11 οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών

technical

Μάκης Καμζέλης 48 χρόνια από την προδοσία της Κύπρου

Kostas Ermes

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy