Image default
Περιβάλλον

Συνεχίζεται για 6η συνεχόμενη μέρα η μάχη με την πετρελαιοκηλίδα

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού καθώς για έκτη ημέρα δίνεται μάχη κατά της πετρελαιοκηλίδας. Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης και πότε τα νερά θα είναι ασφαλή…

Την ίδια θλιβερή, «μαυρισμένη» εικόνα παρουσιάζουν και σήμερα οι ακτές σε Σαλαμίνα, Πειραϊκή, Καλαμάκι, Άγιο Κοσμά και Γλυφάδα. Η ρύπανση των υδάτων, που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό, είναι ανεξέλεγκτη με τις εταιρείες απορρύπανσης να κάνουν πλέουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν το… «μαύρο πέπλο» που έχει καλύψει τις παραλίες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων 25 χρόνων.

Την ίδια ώρα, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού.

«Σήμερα στη Σαλαμίνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελάχιστα γιατί έχουν ρυπανθεί και ακτές που δεν είναι άμεσα προσεγγίσιμες από τη στεριά και χρειάζεται μία ειδική διαδικασία. Ασχοληθήκαμε πολύ με τα μαγαζιά για να μη μυρίζει και να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να τα ανοίξουν γιατί χάνουν το μεροκάματο κάθε μέρα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία, πρέπει όλα να γίνουν σιγά – σιγά», λέει η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Η Σαλαμίνα ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» αυτής της καταστροφής

6-mera-maxh-me-thn-petrelaiokylida-1

Η επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της Σαλαμίνας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο

Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας. Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα ο δήμος ενημερώθηκε πως πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ.

Γι αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιρρυπαντικό φράγμα, μήκους τριών χιλιομέτρων που μίσθωσε ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των ακτών.

«Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο», σημειώνει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η τοποθέτηση του αντιρρυπαντικού φράγματος στη Βούλα

https://www.facebook.com/protothemagr/videos/10155238409342199/

Και ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη κάτω από ποιες συνθήκες βούλιαξε το δεξαμενόπλοιο που φέρεται να προκάλεσε αυτή την οικολογική καταστροφή αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του «Αγία Ζώνη» Θεόδωρου Κουντούρη, ο οποίος έριξε τις ευθύνες για τη θαλάσσια ρύπανση σε άλλο πλοίο, και συγκεκριμένα στο Blue Star Patmos.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του δεξαμενόπλοιου, το υπουργείο Ναυτιλίας έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του πως: «το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα από τα καύσιμα του Αγία Ζώνη και από τα καύσιμα του Blue Star το οποίο τις ίδιες ημέρες έφτασε στην περιοχή του Περάματος, ώστε να διαπιστωθεί από ποιο πλοίο προέρχεται η ρύπανση».

Άγιος Κοσμάς: Η πετρελαιοκηλίδα βγήκε στην ακτή

6-mera-maxh-me-thn-petrelaiokylida-2

Δραματική η κατάσταση στην παραλία του Αλίμου

6-mera-maxh-me-thn-petrelaiokylida-3

Χθες Πέμπτη, στην παραλία της Γλυφάδας η κατάσταση ήταν απελπιστική

6-mera-maxh-me-thn-petrelaiokylida-4

Στην Πειραϊκή το πετρέλαιο έφτασε την Τρίτη το βράδυ

6-mera-maxh-me-thn-petrelaiokylida-5

pronews.gr

 

Related posts

Αυτά τα 5 μέρη του κόσμου τα βλέπουν λίγοι

technical

Τα 10 γεωλογικά θαύματα του κόσμου

technical

Στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις στα Πολιτικά της Εύβοιας

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy