Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Με υψηλούς τόνους εξελίχθηκε το debate Ιωαννίδη- Τζιτζικώστα

debateΣτιγμές έντασης, αψιμαχίες, έλλειψη ψυχραιμίας, αλλά κι επίκληση στο συναίσθημα. Απ’ όλα περιείχε το debate των δύο υποψηφίων περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και

Γιάννη Ιωαννίδη, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης. Τη κουβέντα συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μαρία Μουστάκα και Βαγγέλης Πλάκας, οι οποίοι αναγκάστηκαν αρκετές φορές να παρέμβουν ώστε να επιβάλλουν την τάξη στη συζήτηση που ξέφευγε, λόγω της κόντρας των δύο υποψηφίων.

Πρώτος μίλησε ο εν ενεργεία Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κλήθηκε να επιχειρηματολογήσει επί του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της παράταξής του, δεδομένου ότι στηρίζεται από τους ΑΝΕΛ και τον ΛΑΟΣ. «Ο κ. Ιωαννίδης έχει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Εμείς είμαστε ένας ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός συνδυασμός που ξεκίνησε μόνος του. Στη συνέχεια είπαμε ότι εάν κάποιο κόμμα αναγνωρίζει το έργο μας και αποδέχεται το πρόγραμμά μας, μπορεί να μας στηρίξει. Χωρίς συζητήσεις κάτω από τραπέζι και χρήματα από κομματικά επιτελεία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Η κοινωνία ξεπέρασε τα όρια αντοχής της. Το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολούνται οι πολίτες είναι η κομματίλα και οι γραμμές. Θέλουν συγκεκριμένα προγράμματα πλήρως εφαρμόσιμα και κοστολογημένα. Αυτό πέρασε στον κόσμο».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι το προβάδισμα που του έδωσαν οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη Κυριακή των εκλογών αποτελεί καθαρό και δυνατό μήνυμα και τόνισε ότι τον έχει συγκινήσει η αγάπη του κόσμου.

Όσον αφορά την επιλογή των προσώπων που έχουν στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του κι απαντώντας σε σχόλιο του Γιάννη Ιωαννίδη, ότι όλη η ομάδα που τον περιστοιχίζει είναι η παλαιά ομάδα του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» σχολίασε: «Εμείς δεν μαζέψαμε υπολείμματα όπως ο κ. Ιωαννίδης. Επιλέξαμε πρόσωπα με βάση την αξιοσύνη τους. Παρότι τους πίεσαν να προσχωρήσουν στον συνδυασμό του κ. Ιωαννίδη, από τα 50 άτομα, το έκαναν μόνο τα 6».

Ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε και στις κατηγορίες που του αποδίδουν οι αντίπαλοί του, ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση διώκεται από τη δικαιοσύνη και δεν θέλω τη στήριξή της. Είναι άλλο όμως ο κόσμος που επέλεξε να ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Αυτούς δεν τους χαρίζω σε κανέναν. Έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όσους πολίτες πιστεύουν στο πρόγραμμά μας, να μας στηρίξουν» ανέφερε.

Ο επικεφαλής της Αλληλεγγύης απάντησε ακόμη σε σχόλιο του Γιάννη Ιωαννίδη, περί θετικών αναφορών της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, για τη Χρυσή Αυγή. «Η κα Πατουλίδου έχει κεντροαριστερές αναφορές και δημοκρατικά πιστεύω» σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας και δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι η πρώην Ολυμπιονίκης συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιό του. «Θα μπορούσα να την έχω πάρει εγώ» σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» για να λάβει την απάντηση του κ. Τζιτζικώστα «τη θέλατε, αλλά δεν ήρθε σε σας».

Ο κ. Τζιτζικώστας ρωτήθηκε ακόμη και για τις σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία, θέμα για το οποίο σχολίασε: «Η ΝΔ είναι ο κόσμος της. Με τον κόσμο δεν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις μας. Αντιθέτως, καθημερινά γίνονται όλο και καλύτερες».

Τέλος, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίου ο ίδιος πιστεύει ότι υπερτερεί της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη, ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε: «Έχουμε γνώση, έχουμε έργο σημαντικό κι έχουμε και μια ομάδα έμπειρων, ικανών ανθρώπων, που έχουν προσφέρει από πολλά μετερίζια. Σέβομαι την πορεία του Γιάννη Ιωαννίδη, αλλά δεν μπορεί να διεκδικεί τώρα για την Κεντρική Μακεδονία. Τόσα χρόνια ως βουλευτής γιατί δεν διεκδίκησε;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε για τη στήριξη που παρείχε στον συνδυασμό του η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι ο ίδιος έλαβε τη στήριξη του κόμματος, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας την υποστήριξη. «Η ΝΔ στήριξε τη δική μας ομάδα. Τη στήριξε θεωρητικά, βέβαια, ενώ υποστήριξε την ομάδα του κ. Τζιτζικώστα. Οι κομματικοί είχαν 1,5 χρόνο μπροστά τους για την προετοιμασία. Εμείς, η ομάδα μας, ήταν κάτι το καινούριο. Εγώ πήρα τη στήριξη, ο Αποστόλης την υποστήριξη».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, ο κ. Ιωαννίδης επανέλαβε ότι οι ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, καταδικάζοντας τον ίδιο. «Η ομάδα του Απόστολου είναι η ομάδα Ψωμιάδη. Είναι το παλιό και οι περισσότεροι έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Εμείς είμαστε το καινούριο. Σχεδόν όλη η ομάδα κατεβαίνει για πρώτη φορά σε τοπικές εκλογές. Ήθελαν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση κι έκαναν λάθος. Αυτά τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα» τόνισε ο coach.

Σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος πιστεύει ότι υπερτερεί του νυν περιφερειάρχη, ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» σχολίασε: «Ήμουν νούμερο ένα Πήρα τενεκέ και το ‘κανα χρυσάφι. Ξεκίνησα από το μηδέν κι έφτασα στο άπειρο. Εμένα θα με γράψει η εγκυκλοπαίδεια. Ξεκίνησα από το μηδέν, έκανα το όνομά μου μόνος μου και ξέρω τι σημαίνει φτώχεια. Έχω αισθήματα υπέρ του λαού που υποφέρει. Επίσης, τη διεκδίκηση που μπορώ να κάνω εγώ δεν μπορεί να την κάνει κανένας. Και με τον Σαμαρά θα συγκρουστώ αν χρειαστεί» υποστήριξε.

Ερωτηθείς για το σε ποιες παρατάξεις θα απευθυνθεί ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε: «Η Χρυσή Αυγή είναι κατειλημμένη, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα απευθυνόμασταν σ’ αυτή. Απευθύνομαι σε όλους τους άλλους. Η Κεντροαριστερά είναι καλοδεχούμενη».

Αναφερόμενος σε ζητήματα της περιφέρειας, ο κ. Ιωαννίδης κατηγόρησε τον ανθυποψήφιό για την υπερδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και για μη έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος των ψεκασμών κατά των κουνουπιών.

Στο τέλος του Debate, οι δύο δημοσιογράφοι έδωσαν το δικαίωμα στους δύο συμμετέχοντες να θέσουν ο ένας από ένα ερώτημα στον άλλο. Ο κ. Τζιτζικώστας ρώτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη ποια ήταν η καλύτερη στιγμής της προεκλογικής εκστρατείας για τον ίδιο, για να λάβει την απάντηση: «Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν πήγα να ψηφίσω μαζί με την κόρη μου».

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωαννίδης ρώτησε τον κ. Τζιτζικώστα εάν επιμένει στην πρότασή του για τη λειτουργία τεμένους στη Θεσσαλονίκη. «Απαντώ ευθέως. Δεν έχω θέσει ποτέ θέμα τζαμιού στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία» απάντησε ο κ. Τζιτζικώστας και ρώτησε από την πλευρά του τον Γιάννη Ιωαννίδη εάν ο ίδιος ψήφισε στις 5 Δεκεμβρίου του 2006 νόμο για τη δημιουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Παρά την ένταση που προκλήθηκε σε διάφορα σημεία της κουβέντας, το Debate έκλεισε με την εκτίμηση του Γιάννη Ιωαννίδη ότι «θα είμαστε πολύ αγαπημένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Ο κ. Τζιτζικώστας δε, τόνισε ότι τη Δευτέρα θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τι δυνάμεις να ενωθούμε για τον τόπο μας».

Πηγή

Related posts

Ο ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Κάλπες μέσα στα χιόνια ή θα περιμένουν τον “χείμαρρο” του Α.Τσίπρα το Μάρτιο;

ExnetΗellas

Κ. Μητσοτάκης: αυτές τις δύο εβδομάδες να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα

Το σχέδιο ένταξης της Ελλάδας στα Μνημόνια της ντροπής

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy