Image default
ΕΛΛΑΔΑ

CNBC: “Υπάρχει πιθανότητα να φέρει και εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα”

cnbcΗ κυβέρνηση συνεργασίας της Ελλάδας είναι ευάλωτη, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC και το αποτέλεσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμα ότι από τις τελευταίες Ευρωεκλογές, πέντε χρόνια πριν, οι αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη επικράτησή τους θα μπορούσε να σημάνει κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και απομάκρυνση των επενδυτών από τις αγορές ομολόγων της περιφέρειας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της IronFX, Marshall Gittle “εάν η ψήφος διαμαρτυρίας αναδείξει κυβερνήσεις που θα αναστείλουν τις πολιτικές λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι πιθανό να δούμε εκροές από τα ομόλογα και τις μετοχές της Ευρωζώνης, αλλά και την επιστροφή του ρίσκου στη ζώνη του ευρώ”.

Μια ψήφος διαμαρτυρίας, σημειώνει το δίκτυο, γίνεται να λειτουργήσει ανασταλτικά σε αυτό που βλέπαμε να συμβαίνει στις τελευταίες εβδομάδες στην ευρωπεριφέρεια και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες μόλις πριν από 1,5 χρόνο παρέπαιαν έτοιμες για κατάρρευση και τώρα απολάμβαναν αρκετά χαμηλά επιτόκια. Η ζήτηση μάλιστα για τα ομόλογά τους ήταν αρκετά υψηλή, ωστόσο η τάση αυτή αντιστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομία της Ευρωζώνης, την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, αλλά και τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε στην Κυριακή, η αισιοδοξία στην αγορά έχει εξασθενήσει και οι επενδυτές έκλεισαν τις long θέσεις τους στα περιφερειακά ομόλογα, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αυτό που αναμένεται να απαλύνει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αναμένεται να ανακοινώσει στις 5 Ιουνίου περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Όπως  σημειώνεται απο τους αναλυτές της  Rabobank, “το θετικό outlook της ρευστότητας ενδέχεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ανησυχίες της αγοράς σε ό,τι αφορά τον πολιτικό κίνδυνο.

Διατηρούμε μια θέση θεωρώντας ότι το spread θα  μειωθεί”. Το πρόβλημα, συνεχίζει το CNBC, είναι ότι ακόμη μια μείωση στα επιτόκια ή έστω και η σκέψη για αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις μπορεί να απογοητεύσουν τις αγορές, καθώς πολλοί επενδυτές περιμένουν πώς και πώς σε μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης αλά FED. Οτιδήποτε άλλο πέραν τούτου θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση τις αγορές ομολόγων, δίνοντας ελπίδες  για μεγάλες αγορές assets που θα μειώσουν τα επιτόκια.

Πηγή

Related posts

Η Ευρώπη αποτέλεσε εθνική καταστροφή της Ελλάδος

ExnetΗellas

Τρόμαξαν την κυβέρνηση τα αποτελέσματα των εκλογών

ExnetΗellas

Γεώργιος Κομνηνός Με τεχνάσματα κύριε Μητσοτάκη δεν σώζεται η κοινωνία

Kostas Ermes

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy