Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Εθνικό φιάσκο χαρακτηρίζεται η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους – Η Γερμανική πρόταση λόγω της οποίας η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι υπερήφανη

ethniko-fiasko
Αντί το haircut που θα συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας να αποτελεί αιχμή του δόρατος….εμφανίζεται ως «λανθασμένη λύση» – Το μεγαλείο των μικρών

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο έλληνας υπουργός οικονομικών, στο Eurogroup έδωσε μια μεγάλη μάχη, προσπαθώντας να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους….να αποδεχθούν την ελληνική πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω επιμήκυνσης 50 ετών στα δάνεια του επίσημου τομέα.

Κάποιο λάθος έχουμε, σαφώς και  δεν έγιναν έτσι τα πράγματα….η όλη υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο….
Πάμε πάλι από την αρχή…..

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο έλληνας υπουργός οικονομικών, στο Eurogroup δεν έδωσε καμία μεγάλη μάχη για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους, τουναντίον, όπως αποκαλύπτει ο Μ. Χριστοδούλου σε άλλο ρεπορτάζ….ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε την προσήλωση της χώρας στην πολιτική λιτότητας….ουσιαστικά δηλαδή καμία νίκη για τον Ελληνικό λαό αλλά ένα πλήρες φιάσκο.

Συν τοις άλλοις εμφανίστηκε κατά τρόπο απαράδεκτο η Γερμανική πρόταση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ως ελληνική πρόταση.
Η Γερμανία την είχε επεξεργαστεί εδώ και πολλούς μήνες και ο Γ. Στουρνάρας στο Eurogroup της 5ης Μαΐου απλά παρευρέθηκε στην συζήτηση της Γερμανικής πρότασης….η οποία θα εξεταστεί εν καιρώ κατά το πιθανότερο τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο του 2014 και άν….
Πλήρης αποτυχία…

Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup….δεν φαίνεται να έδωσαν και πολύ σημασία στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ….και η υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο καθώς δε ετέθη κανένα χρονοδιάγραμμα…πότε, που με ποιο τρόπο….όλα εν καιρώ….
Αποτελεί πρόκληση και προσβολή μια άλλη χώρα η Γερμανία να καθορίζει το μοντέλο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αν αυτό είναι απαράδεκτο….είναι εγκληματικό εθνικά επιζήμιο και ντροπιαστικό η Ελλάδα να το δέχεται ως θέσφατο, ως δεδομένο.

Η Ελλάδα δεν υπέβαλλε καμία ελληνική πρόταση.
Δεν υπήρξε ποτέ ελληνική πρόταση και προκαλούμε τον οποιαδήποτε να το αμφισβητήσει.
Η Ελλάδα συμφώνησε με την πρόταση που η Γερμανία θα συζητούσε και αυτό βαφτίστηκε ελληνική πρόταση.
Η επιμήκυνση του χρέους κατά 50 χρόνια και η μείωση των επιτοκίων δεν θα ευνοήσει στρατηγικά την Ελλάδα.
Θα προσδώσει ένα όφελος σε βάθος χρόνου 26,5 με 27 δισεκ. λόγω επιμήκυνσης του χρόνου μειώνεται το ποσό των δόσεων σε κεφάλαιο και τόκους αλλά δεν θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος που το 2010 ήταν στα 329,5 δισεκ. και το 2014 το χρέος είχε διαμορφωθεί στα 321,4 δισεκ. ευρώ.

Το haircut π.χ. 40% ή 30% ή 50% θα μείωνε αναλογικά το διακρατικό δανεισμό κατά 70 έως 120 δισεκ και το κυριότερο θα υποχρέωνε την Ελλάδα να μετατρέψει λιγότερο διακρατικό χρέος σε ιδιωτικό.
Ταυτόχρονα το haircut θα αποτελούσε ένα είδος απόδοσης ευρωπαϊκής δικαιοσύνης στην Ελλάδα που ζημιώθηκε από την κρίση 230 δισεκ. ευρώ.

Τα 230 δισεκ. δεν είναι ένα υποθετικό ή αυθαίρετο νούμερο που επικαλούμαστε.

Πως προκύπτει η ζημία των 230 δισ. από την κρίση στην Ελλάδα;
 
1)Η Ελλάδα υπέστη οικονομικό σοκ που στέρησε από το εθνικό πλούτο περίπου 47 δισεκ. ευρώ.
Το ΑΕΠ έχει μειωθεί στα 183 δισεκ. όταν είχε φθάσει στα 230 δισεκ. πριν λίγα χρόνια.

2)Γιατί οι καταθέσεις, ο κοινωνικός πλούτος, μειώθηκε κατά 75 δισεκ. η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταθέσεων παγκοσμίως κατά 32% από τα 237,5 δισεκ. σε 161 δισεκ.
Η ελληνική κοινωνία πλήρωσε πανάκριβα την κρίση χρέους της Ελλάδος.

3)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν μια σωρευτική ζημία  από το ελληνικό χρέος περίπου 42 δισεκ. PSI+ και επαναγορά χρέους.

4)Γιατί τα προβληματικά δάνεια λόγω της κρίσης χρέους από 8% που ήταν εκτινάχθηκαν στο 32% δηλαδή σε λίγα χρόνια τα προβληματικά δάνεια από 16 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 71 δισεκ. ευρώ δηλαδή 55 δισεκ. προστέθηκαν ως βάρος στις τράπεζες απόρροια αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

5)Γιατί λόγω της κρίσης χρέους η ανεργία εκτινάχθηκε σε ιστορικά υψηλά αγγίζοντας τα 1,35 εκατ επίπεδα πρωτοφανή, επίπεδα ρεκόρ.

6)Γιατί το PSI+ ήταν μια καλοστημένη απάτη ώστε να φορτωθούν το ελληνικό χρέος σε επίπεδο κόστους οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την πολυτέλεια να ξεφορτώσουν το ελληνικό χρέος στην ΕΚΤ και έτσι πλήρωσε το χρέος της Ελλάδος….η Ελλάδα.

7)Γιατί τα 245 δισεκ. ευρώ δάνεια που έδωσε η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν χορηγήθηκαν δωρεάν φέρουν επιτόκια τα οποία η Ελλάδα αποπληρώνει.
Άρα ο δανεισμός βοήθησε την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη δεν βοηθάει την Ελλάδα αφιλοκερδώς, ανιδιοτελώς.

Το συμπέρασμα

Η απόφαση της Ελλάδος να μην υποβάλλει ελληνική πρόταση αλλά Γερμανική είναι μειοδοτική, ντροπιαστική και εθνικά επιζήμια.
Αντί η Ελλάδα να θέσει θέμα haircut με αποφασιστικότητα και εκεί να διαπιστώσει τις πραγματικές αντοχές του συστήματος, η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών φάνηκαν άτολμοι….κατώτεροι των περιστάσεων.

Κατώτεροι των περιστάσεων όμως ήσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντί η Ελλάδα να εμφανιστεί με μια ενιαία θέση και στρατηγική….αποδείχθηκε σκορποχώρι.
Το μεγαλείο της μικρότητας, το μεγαλείο της δουλικότητας, η Ελλάδα ένα σκορποχώρι.

Πηγή

Related posts

Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ενώ δεν μένει τίποτα όρθιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα

ExnetΗellas

Ποια είναι τελικά όλη η αλήθεια για το χρέος και που το έφτασαν;

ExnetΗellas

Ποιες συναλλαγές περνάνε από το μικροσκόπιο της Εφορίας;

ExnetΗellas

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy