Image default
ΕΛΛΑΔΑ

«Ύπουλη» τακτική της Τουρκίας: Η προσπάθεια να μας κοιμίσουν, ο κίνδυνος και η ισχύς των όπλων

Μια χειραψία, λίγα παραπάνω χαμόγελα και μια συζήτηση στο πόδι μεταξύ του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ ήταν αρκετά για να δώσουν την εντύπωση αποκλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ορισμένοι μάλιστα στην Ελλάδα, υποστήριξαν πως ακόμα και αυτή η κουβεντούλα ίσως να ήταν αρκετή για να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι, ενώ άλλοι το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας πως ο Ακάρ παίζει δικό του παιχνίδι, δεν ακούει τον Ερντογάν, θέλει να γίνει πρόεδρος και χαμηλώνει τους τόνους και άλλα τέτοια ωραία αλλά, αβάσιμα.

Τι εννοούμε; Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και ο Ταγίπ Ερντογάν μας υπενθύμισε το σκληρό του πρόσωπο, με νέες απειλές κατά του Ελληνισμού και επαναλαμβάνοντας πως αδυνατεί να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα. Αλήθεια, πόσοι «τσίμπησαν» στο «καρότο» του Ακάρ; Πόσοι πίστεψαν πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μπορεί να ασκήσει πολιτική χωρίς την έγκριση του «σουλτάνου» Ερντογάν;

Το παιχνιδάκι του «καλού και κακού μπάτσου» το έχουν ξαναπαίξει οι Τούρκοι. Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να θολώνουν τα νερά. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ακάρ ήθελε να διαμηνύσει πως η Τουρκία δεν θέλει την ένταση, πως επιθυμεί τον διάλογο, πως πρέπει οι δύο πλευρές να τα βρουν. Πώς να τα βρεις όμως με αυτούς που διατηρούν εμμονικά την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας; Πως να τα βρεις με αυτούς που σου ζητούν να αποστρατιωτικοποιήσεις τα νησιά σου και παράλληλα στέλνουν κάθε μέρα μαχητικά για να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο;

Ας μην γελιόμαστε… η κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά και η διακοπή των διαύλων επικοινωνίας δεν ήρθε ούτε ξαφνικά, ούτε πρόκειται για παρεξήγηση. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Τουρκίας η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και η προσπάθεια μέσω ανήθικης ρητορικής και προκλήσεων επί του πεδίου για δημιουργία «θερμού» επεισοδίου, που θα μας σύρει σε διαπραγματεύσεις με το πιστόλι στο τραπέζι.

Ξέρετε γιατί έχουμε μέχρι στιγμής αποφύγει αυτή την ακραία κλιμάκωση; Χάρη στην κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας, αλλά κυρίως χάρη στην ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τουρκία ξέρει καλά πως η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά. Διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό πολύπειρο και μονάδες αξιόπιστες, ενώ η Πολεμική Αεροπορία δείχνει καθημερινά την υπεροχή της στο Αιγαίο. Όσο για τον Στρατό Ξηράς, οι Τούρκοι ξέρουν καλά και την αποτρεπτική του ικανότητα και την αποφασιστικότητα της στρατιωτικής ηγεσίας και το γεγονός ότι διαθέτει σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Όπως τονίζουν άλλωστε πηγές του ελληνικού «Πεντάγώνου», πλέον η χώρα μας έχει σχεδιάσει κάθε της αντίδραση σε οποιοδήποτε σενάριο έντασης. Όπως και στον Έβρο και την ανατολική Μεσόγειο το 2020, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έμειναν σημειακά να κυνηγούν τους Τούρκους. Ενεργοποίησαν το σύνολο του αμυντικού συστήματος στέλνοντας μήνυμα πως σε όποιο σημείο κι αν η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει μία εστία έντασης, η Ελλάδα θα απαντήσει με πολλαπλές εστίες.

Καμία «θερμή» χειραψία λοιπόν, κανένα χαμόγελο και κανένα χτύπημα στην πλάτη δεν μπορεί να μας πείσει για τις προθέσεις της Τουρκίας. Είναι αφερέγγυα και ύπουλη και το έχει αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων. Μόνο ένα πράγμα αντιλαμβάνεται η Τουρκία, την ισχύ των όπλων και την αποφασιστικότητα.
newsbomb.gr

Related posts

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από την απαγωγή Λεμπιδάκη

technical

Την απόσυρση του άρθρου 221 του πολυνομοσχεδίου ζητούν τα Σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί

ExnetΗellas

Προς εθνικές εκλογές εντός του καλοκαιριού; – Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy