Ειδήσεις ΕΛΛΑΔΑ

Ελευθερία τύπου. Τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ

Καθόλου ενθαρρυντική δεν είναι η έρευνα η οποία έγινε από την RSF για την ελευθερία του τύπου ποαγκόσμια. Η χώρα μας βρέθηκε στην 108η θέση πιο χαμηλά ακόμα και από την Μογγολία αλλά και και την Μποτσουάννα.  Η χώρα μας έχασε 38 θέσεις σε σχέση με πέρσι.

Όπως επισημαίνει η RSF, «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία με την αστυνομία να καταφεύγει τακτικά στη βία καθώς και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη  διαδηλώσεων. Επιπλέον, η εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει αδιαλεύκαντη παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για ταχεία έρευνα.

Αναφορικά με το μιντιακό τοπίο της χώρας μας, σημειώνεται: «Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη».

Τονίζεται ακόμα ότι η εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπονομεύει την ανεξαρτησία τους και ότι το ΕΣΡ έχει κατηγορηθεί ως αργό και αναποτελεσματικό στις αποφάσεις του, ενώ αναφορά γίνεται και στις αδιαφανείς κρατικές ενισχύσεις προς μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νόμο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, που «επιτρέπει τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου με σαθρά νομικά θεμέλια». Όπως τονίζεται, «η ποινή πενταετούς φυλάκισης για το αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον και αυξάνει τον κίνδυνο αυτολογοκρισίας».

 

Related posts

Οι ευρωεκλογές αυτής της Κυριακής θα κρίνουν τη μάχη

ExnetΗellas

Διαψεύστηκαν τα σεναρια για μεγάλη αποχή – Οι πολίτες ψήφισαν και “μαύρισαν” την κυβέρνηση

ExnetΗellas

Νίκος Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: Η ΝΔ έχει επιδείξει μια τεράστια ατολμία

Kostas Ermes

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy