Image default
Ειδήσεις Κόσμος

Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι και κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Οι πρώτες ενδείξεις πιθανής αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία είναι ορατές. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποδέχτηκε, σύμφωνα με το «RIA Novosti», την πρόσκληση του Ουκρανού ομολόγου του και αναμένεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, σε απάντηση στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου.

Λίγο νωρίτερα, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε νέο διάγγελμά του, είχε καλέσει τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις. Τη στιγμή που οι σειρήνες ηχούν στο Κίεβο και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο κέντρο της πόλης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θέλησε να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει.

To πρωί της Παρασκευής, ο Σεργκέι Λαβροφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδιο να καταλάβει την Ουκρανία και δήλωσε ότι ο Ζελένσκι λέει ψέματα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο η χώρα του να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς. Θέλουμε οι Ουκρανοί να είναι ανεξάρτητοι, θέλουμε να αποστρατικοποιήσουμε την Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανια.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά. «Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.
newsbomb.gr

Related posts

Πέτσας για τη δήλωση «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει»: Διαστρεβλώθηκε η αλήθεια

Άδωνις Γεωργιάδης Προχωράμε κανονικά στο σχέδιο μας

Kostas Ermes

Ο Τζο Μπάιντεν περιόρισε τη χρήση από τον αμερικανικό στρατό μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πλήγματα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy