Image default
Ειδήσεις Οικονομία

Bundesbank: Σε δεύτερη ύφεση η γερμανική οικονομία λόγω Όμικρον

Η Γερμανία μπορεί να διάγει ήδη τη δεύτερη ύφεση από τότε που ξέσπασε η πανδημία, καθώς η παραλλαγή Omicron έφερε ρεκόρ λοιμώξεων που παρέσυραν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με την Bundesbank.

Η παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να μειωθεί «αισθητά» το πρώτο τρίμηνο, έχοντας ήδη συρρικνωθεί κατά 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021, ανέφερε η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα στη μηνιαία έκθεσή της.

«Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, δεν είναι μόνο ο τομέας των υπηρεσιών που πλήττεται από περιορισμούς και μέτρα», ανέφερε η Bundesbank. Η απουσία των εργαζομένων που σχετίζεται με την πανδημία θα «πλήξει σημαντικά» τη δραστηριότητα και σε άλλους τομείς.

Ωστόσο, η ανάκαμψη μπορεί να είναι γρήγορη. Μια επιχειρηματική έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα έδειξε ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς οι κατασκευαστές ανέφεραν περαιτέρω χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.

Λόγω της «πολύ καλής» ζήτησης, η οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει ισχυρά την άνοιξη, εφόσον οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχωρήσουν περαιτέρω και η πανδημία συνεχίζει να υποχωρεί, σύμφωνα με την έκθεση της Bundesbank.

Η Γερμανία ξεπερνά την κορύφωση της τελευταίας επιδημίας του ιού, η οποία έχει αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρα από τα προηγούμενα κύματα. Η κυβέρνηση συμφώνησε να χαλαρώσει σταδιακά τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι βραχύβια.

Η αξιολόγηση της Bundesbank για το τρέχον τρίμηνο έρχεται σε αντίθεση με τους οικονομολόγους, οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή να αυξάνεται κατά 0,4% από τους προηγούμενους τρεις μήνες.
naftemporiki.gr

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Το «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» είναι το δόγμα Μητσοτάκη για τον χειμώνα

Να περάσουν στο ελληνικό δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις 18 δισ. ευρώ του «Ηρακλή» θέλει η Eurostat

Τραυματίστηκε 28χρονος ναυτικός από έκρηξη στο μηχανοστάσιο σκάφους στη μαρίνα Αλίμου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy