Image default
Οικονομία

Ουκρανία: Η Κεντρική Τράπεζα «θωρακίζει» την οικονομία – Συζητήσεις με ΔΝΤ

H Ουκρανία επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τον Απρίλιο, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές που έχουν κλονιστεί από τις εντάσεις με τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κιρίλο Σεβσένκο.

Ο Σεφτσένκο απέκλεισε την επιβολή διοικητικών περιορισμών στο εθνικό νόμισμα, λέγοντας ότι αυτοί θα ήταν αντιπαραγωγικοί αναταράσσοντας τις αγορές αντί να προσφέρουν σταθερότητα.

Είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την «γερακίσια» προσέγγιση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέρα ​​από την προγραμματισμένη αύξηση στο 11% στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο.

Η απειλή ενός μεγάλου πολέμου στην Ουκρανία μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία και την ανακοίνωση της ανάπτυξής τους σε ελεγχόμενες από τη Μόσχα αυτονομιστικές περιοχές έχει πλήξει τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία.

Τα σχέδια της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένκσι έχει τονίσει τη σημασία της θωράκισης της οικονομίας από τις επιπτώσεις, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει πουλήσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να διατηρήσει το εθνικό νόμισμα σταθερό από τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να συζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ τώρα, θα υπάρξει μια πολύ καλή πλατφόρμα – η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ τον Απρίλιο», είπε ο Σεφτσένκο.

Το τρέχον stand-by των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγει τον Ιούνιο και η Ουκρανία αναμένει να λάβει τα υπόλοιπα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.

Η Ουκρανία βασίζεται σε τέτοια βοήθεια, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις έχουν περιορίσει τον δανεισμό σε εξωτερικές αγορές κεφαλαίων.

«Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες η χώρα θα έχει την ευκαιρία να αντισταθμίσει την περίπλοκη πρόσβαση στις ξένες αγορές με πηγές επίσημης χρηματοδότησης», είπε.

Όχι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος
Ο Σεφτσένκο είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η γρίβνα έχει αποδυναμωθεί κατά 6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή του έτους ως αποτέλεσμα εκροών άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ξένου κεφαλαίου από τα εγχώρια ομόλογα και αυξημένης ζήτησης από εισαγωγείς ενέργειας.

Η τράπεζα πιστεύει ότι κυρίως ψυχολογικοί παράγοντες, όχι μακροοικονομικοί, προκάλεσαν την αστάθεια της αγοράς.

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν διοικητικοί περιορισμοί. Από την άποψή μας, οι διοικητικοί περιορισμοί, αντίθετα, προκαλούν σάλο», είπε ο Σεφτσένκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, επί του παρόντος στα 28 δισ. δολάρια, επιτρέπουν στην τράπεζα να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων στην αγορά.
ot.gr

Related posts

Οικονομική στήριξη στην Εκκλησία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας

Μηδενική η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ενοίκιο έως 300 ευρώ στην Αθήνα

«Καμπανάκι» Τζεντιλόνι: Ισχυρή αύξηση της αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω ουκρανικής κρίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy