Image default
Οικονομία

Πώς η Ρωσία κρατάει ζωντανή -οικονομικά- τη Λευκορωσία

Η Ρωσία υποστηρίζει τη Λευκορωσία εδώ και αρκετές δεκαετίες, πριν ακόμη επιβληθούν οι κυρώσεις στο Μινσκ και τον πρόεδρο της Χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μία σημαντική λεπτομέρεια της «υποστήριξης», σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, είναι πως αυτό το καλοκαίρι η Μόσχα δάνεισε στη σύμμαχό της 500 εκατομμύρια δολάρια (423 εκατομμύρια ευρώ). Είναι ένα από τα πολλά δάνεια της Μόσχας στην….  “φίλη” της, Λευκορωσία, που φαίνεται πως επιβαρύνεται χρόνο με το χρόνο με τόκους από τα υπέρογκα ποσά που λαμβάνει.

Όπως αναφέρουν ειδικοί το συγκεκριμένο ποσό  των 500 εκατομμυρίων δολαρίων είναι αρκετά μεγάλο για να δοθεί από μία χώρα σε άλλη, ενώ οι τόκοι, για τους Λευκορώσους, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, όπως επίσης και τα χρέη, καθώς τα δάνεια από τη Ρωσία είναι αρκετά.  Η Ρωσία επιδοτεί εδώ και χρόνια τη γείτονα χώρα, καθώς μεταξύ 2005 και 2015, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διοχέτευσε 106 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Λευκορωσίας,   Οι ειδικοί χωρίζουν τις νομισματικές βοήθειες της Ρωσίας στο Μινσκ σε δύο κατηγορίες: μία νομική και μια μυστική. Φυσικά τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν επιβαρύνει και τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας, με την πιο «προφανή» επιδότηση να συνιστά, σύμφωνα με τους αναλυτές, τον ενεργειακό τομέα της Λευκορωσίας. Η χώρα λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ρωσικό φυσικό αέριο σε αρκετά χαμηλές τιμές.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, οι τιμές του φυσικού αερίου στη Λευκορωσία αυξήθηκαν μόνο δύο φορές σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Κάθε φορά, η Λευκορωσία σταμάτησε τις πληρωμές [προς τη Ρωσία], απαιτώντας έκπτωση”, δήλωσε ο Σεργκέι Κοντράτιεφ από Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοδότησης της Μόσχας. Το ερευνητικό ινστιτούτο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει επιδοτήσει το πετρέλαιο στη Λευκορωσία ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το φυσικό αέριο σε ισοδύναμο 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2011 και 2020.

Όπως αναφέρει η DW στο δημοσίευμά της, η Ρωσία παρατείνει τις προθεσμία αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων, ενώ ταυτοχρόνως αναθεωρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δανείου που έδωσε στη Λευκορωσία το 2011: 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας. «Η Λευκορωσία έλαβε τόσο μια πολύ μεγάλη περίοδο χάριτος όσον αφορά την αποπληρωμή των χρημάτων, όσο και τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου με μειωμένο επιτόκιο”, δήλωσε ο Σεργκέι Κοντράτιεφ και συνέχισε: «Η Λευκορωσία δεν θα είχε λάβει τόσο ευνοϊκούς όρους στην ελεύθερη αγορά».

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως παραμένει «ασαφής» ο τρόπος με τον οποίο η Λευκορωσία ξοδεύει τα συγκεκριμένα ποσά, καθώς υπάρχουν αναφορές και δημοσιεύματα που τονίζουν πως μέρος του τελευταίου δανείου των 500 εκατομμυρίων δολλαρίων ελήφθη για την αποπληρωμή χρημάτων που οφείλονται σε… ρωσικές εταιρείες.

Η Ρωσία έχει επίσης παραχωρήσει στη Λευκορωσία ειδική πρόσβαση στην αγορά της. Ούτε καν τα άλλα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) δεν απολαμβάνουν ευνοϊκούς όρους όπως οι εταιρείες από τη Λευκορωσία. Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι αυτή η προνομιακή μεταχείριση εγγυάται την επιβίωση ολόκληρων επιχειρηματικών τομέων στη Λευκορωσία, ιδίως στις βιομηχανίες τροφίμων και μηχανικής.

Εκτός από τα δάνεια «χαμηλών τόκων», τέτοιες ευνοϊκές  συμπεριφορές φαίνεται πως επέτρεψαν στη Λευκορωσιακή οικονομία να αποφέρει περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2011 και 2020, σύμφωνα Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοδότησης της Μόσχας.
skai.gr

Related posts

Συντάξεις: Αυξήσεις 150 ευρώ και αναδρομικά άνω των 3.000 ευρώ – Ποιοι και πότε θα τα πάρουν

Πως μπορεί ο κατακτητής του Euro να έχει ωφέλη στην οικονομία του

Σε «απόσταση αναπνοής» οι αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy