Image default
Κόσμος Οικονομία

«Συναγερμός» για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας – Έκτακτη σύσκεψη

Τόσο οι συνθήκες ακραίου καύσωνα όσο και οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρόδο και την Πάτρα δημιουργούν πίεση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και οι επόμενες μέρες κρίνονται δύσκολες.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιείται στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, και με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Στόχος είναι να ληφθούν μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος καθώς τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν πολύωρα μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με το moneyreview.gr, η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, με τα φορτία τις ώρες τις αιχμής να αγγίζουν τα 10 GW, τη στιγμή που ο μέσος όρος ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το α’ εξάμηνο του έτους ήταν 8,1 GW.

Στην ηλεκτροδότηση θα προστεθούν και όλες οι μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη 4 και Άγιος Δημήτριος 1,2, 3 και 4.

Όπως υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Σκρέκας, σε συνθήκες πολύ υψηλής ζήτησης και πολύ περισσότερο όταν λόγω άπνοιας η συνεισφορά των αιολικών πάρκων είναι περιορισμένη « αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος των λιγνιτικών μονάδων για την επάρκεια ηλεκτρικού εφοδιασμού και κατ’ επέκταση η ανάγκη για την θέσπιση το ταχύτερο δυνατό του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας».

Οδηγίες προς τους πολίτες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής προβλημάτων ηλεκτροδότησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, συστήνεται κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Related posts

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ευχαριστήσει τους αμερικανούς καταναλωτές

ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

technical

Γεώργιος Κομνηνός ο πρωθυπουργός από το Νταβός παρακαλάει τους λαθρομετανάστες

Kostas Ermes

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy