Image default
Κόσμος

Θα στοιχίσει πολιτικά στον Τζόνσον το ξέσπασμα Κάμινγκς;

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί η δημόσια εικόνα και η εξουσία του Μπόρις Τζόνσον μετά τις αποκαλύψεις του πρώην κορυφαίου συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς,ο οποίος υποστήριξε ότι η άνοδος στην εξουσία απέδειξε την ανικανότητα του Τζόνσον να αναλάβει τη θέση.

Μιλώντας για σχεδόν επτά ώρες στο Κοινοβούλιο, ο Κάμινγκς περιέγραψε τις «καταστροφικές» αποτυχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι η κακή ηγεσία του πρωθυπουργού οδήγησε σε χιλιάδες περιττούς θανάτους.

Οι αποκαλύψεις του Κάμινγκς όμως απειλούν να «τρυπήσουν» τη διάθεση αισιοδοξίας γύρω από τη διοίκηση του Τζόνσον που απορρέει από την επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και το άνοιγμα της οικονομίας.

Η λεπτομερής περιγραφή του για το χάος γύρω από τον πρωθυπουργό και τα λάθη του στην εξουσία δύναται επίσης να επηρεάσουν τη στάση απέναντι στον Τζόνσον μεταξύ των μελών των Τόρις στο Κοινοβούλιο στο Γουέστμινστερ.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεν χρειαζόταν να πεθάνουν», δήλωσε ο Κάμινγκς στην Βουλή των Κοινοτήτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός έκανε κάποιες πολύ κακές εκτιμήσεις και έκανε λάθος σε μερικά πολύ σοβαρά πράγματα», συνέχισε.

Ανίκανος

Ερωτηθείς άμεσα αν ο Τζόνσον είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Βρετανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Κάμινγκς απάντησε: «Όχι».

Η εκτίμηση αυτή του Κάμινγκς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον πρωθυπουργό επειδή οι δύο εργάστηκαν μαζί και στενά στην καρδιά της κυβέρνησης και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit του 2016. Ο Κάμινγκς ήταν αυτός που διαμόρφωσε την καμπάνια και στη συνέχεια σχεδίασε τη στρατηγική των γενικών εκλογών για το 2019 του Συντηρητικού Κόμματος.

Την Πέμπτη, ο Ρόμπερτ Τζένικ επέμεινε ότι ο Τζόνσον είχε κάνει το «καλύτερό» του σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Μιλώντας στο BBC, είπε ότι ο Χάνκοκ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Κάμινγκς.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση εκλογική απειλή για τον Τζόνσον, με τις γενικές εκλογές να μην αναμένονται τουλάχιστον έως το 2024. Οι ψηφοφόροι αυτόν τον μήνα ενέκριναν την ηγεσία του πρωθυπουργού, δίνοντάς του μια σειρά από τοπικές νίκες, παρά τις διαμάχες τις εβδομάδες που οδήγησαν στις εκλογές.

Χάος

Παρόλα αυτά, οι πολιτικές τύχες παραμένουν ασταθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Τζόνσον πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την υποστήριξη του κόμματός του εάν θέλει να παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ. Και παρόλο που οι βουλευτές του εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν, οι διαθέσεις μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ο Τζόνσον αρνήθηκε ότι τυχόν λάθη που έκανε είχαν ως αποτέλεσμα υπερβολικούς θανάτους από τον ιό.

Ένας από τους ισχυρισμούς του Κάμινγκς, ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες ζωές αν ο Τζόνσον είχε επιβάλει ένα δεύτερο lockdown πιο γρήγορα , υποστηρίχθηκε από τον επιστήμονα Τζον Έντμουντς, ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία.

«Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους θανάτους στο κύμα του φθινοπώρου κατά σημαντικό βαθμό», δήλωσε ο Έντμουντς στην ITV. «Αυτό το φθινοπωρινό κύμα τροφοδότησε φυσικά το επόμενο κύμα επειδή επιτρέψαμε σε μια άλλη παραλλαγή να ξεφύγει και να αρχίσει να εξαπλώνεται», πρόσθεσε.

Ένα σημαντικό μέρος της κριτικής του Κάμινγκς επικεντρώθηκε σε τρέχοντα προβλήματα με την αντίδραση της Βρετανίας στην πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η συνοριακή πολιτική της χώρας είναι εξαιρετικά ανεπαρκής και το βρετανικό κράτος δεν είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις.

Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του Τζόνσον να καθυστερήσει μια δημόσια έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας, λέγοντας ότι πρέπει να μάθουμε τώρα τα μαθήματά μας.

Στο επίκεντρο της κριτικής

Ο Κάμινγκς επιτέθηκε επίσης επανειλημμένα στον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, λέγοντας ότι άσκησε τακτικά πιέσεις στον Τζόνσον για να απολύσει τον υπουργό για ψέματα σχετικά με την κατάσταση της ετοιμότητας της χώρας και παρεμβαίνοντας στην καθιέρωση ενός αποτελεσματικού καθεστώτος τεστ.

Το υπουργείο Υγείας απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κάμινγκς και ο Χάνκοκ πρόκειται να δώσει συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

Πριν από ένα χρόνο, ο Κάμινγκς βρισκόταν στο κέντρο της καταιγίδας, αφού οδήγησε την οικογένειά του πάνω από 250 μίλια (400 χιλιόμετρα) από το Λονδίνο, προφανώς αγνοώντας τις εντολές του lockdown της κυβέρνησής του.

Την Τετάρτη, εξήγησε για πρώτη φορά ότι αυτό δεν ήταν απλώς για λόγους φύλαξης των παιδιών, όπως ισχυρίστηκε αρχικά, αλλά επειδή η οικογένειά του είχε αντιμετωπίσει απειλές θανάτου και ότι έπρεπε να φύγουν για την ασφάλειά τους.
naftemporiki.gr

Related posts

Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ερυθραίας σκότωσαν «εκατοντάδες άμαχους» τον Νοέμβριο του 2020 στην Τιγκράι

ΗΠΑ: ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες κυρώσεις της ενάντια σε Ιρανούς αξιωματούχους, στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Β. Κορέα : H δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, φέρνει κυρώσεις από τις ΗΠΑ

victoria.exnet

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy