Image default
Κόσμος

Ινδία: Περισσότεροι από 4.000 θάνατοι για 2η συνεχόμενη ημέρα

360.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Στην Ινδία το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 4.000 θανάτους ασθενών με την COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 έμειναν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για τέταρτη ημέρα, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας, όπου πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται καθώς τα τεστ είναι ελάχιστα.

Ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα υπάρξει η κορύφωση της πανδημίας, ενώ εντείνεται η ανησυχία για το πόσο εύκολα μεταδίδεται η «διπλή μετάλλαξη», η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εν μέρει ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία και εξαπλώνεται διεθνώς.

Ο Μπραμάρ Μούχερτζι, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σημείωσε πως τα περισσότερα μοντέλα προβλέπουν ότι η κορύφωση θα συμβεί αυτή την εβδομάδα και ότι ενδέχεται να υπάρξουν ενδείξεις της τάσης αυτής.

Ωστόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να προκαλέσει κορεσμό των νοσοκομείων, σημείωσε μέσω Twitter. «Η φράση-κλειδί είναι συγκρατημένη αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη σε αγροτικές περιοχές του ομόσπονδου κράτους Ουτάρ Πραντές, του πολυπληθέστερου στην Ινδία (230 εκατ. κάτοικοι). Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν πλάνα με οικογένειες να κλαίνε τους νεκρούς τους σε αγροτικές κλινικές ή να κατασκηνώνουν για να μείνουν κοντά και να φροντίσουν τους αρρώστους τους.

Πτώματα ξεβράζονται στις όχθες του Γάγγη, που διαπερνά το Ουτάρ Πραντές, και τα αποτεφρωτήρια έχουν κατακλυστεί.

«Οι επίσημες στατιστικές δεν σου δίνουν την παραμικρή ιδέα για το πόσο καταστροφική είναι η πανδημία που σαρώνει τις αγροτικές περιοχές του Ουτάρ Πραντές», σημείωσε ο Γιογκέντρα Γιάνταβ, γνωστός ακτιβιστής και πολιτικός της αντιπολίτευσης, σε άρθρο του στο The Print.

«Η διαδεδομένη άγνοια, η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων για να γίνονται τεστ, τα επίσημα και ανεπίσημα όρια στα τεστ και οι καθυστερήσεις των αποτελεσμάτων των τεστ σημαίνουν ότι σε κάθε χωριό, σχεδόν κανένας δεν κάνει τεστ και δεκάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται επειδή έχουν έναν ‘παράξενο πυρετό’», πρόσθεσε.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4.120 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 362.727 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 258.317 νεκρούς επί συνόλου 23,7 εκατομμυρίων μολύνσεων. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 3.710.525.

Η έκρηξη των κρουσμάτων συμπίπτει με την επιβράδυνση των εμβολιασμών, παρότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε εξαγγείλει πως θα ήταν διαθέσιμα εμβόλια σε όλους τους ενηλίκους από την 1η Μαΐου.

Δύο ομόσπονδα κράτη, τα Καρνατάκα και Μαχαράστρα, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τον εμβολιασμό των ανθρώπων 18-44 ετών για να δώσουν την έμφαση σε ανθρώπους άνω των 45 που χρειάζονται τη δεύτερη δόση.

Η Ινδία, η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, είναι αντιμέτωπη με έλλειψη λόγω της τεράστιας ζήτησης.

Μέχρι σήμερα έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19 38,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 2,8% του πληθυσμού (1,35 δισεκ.), κατά τα επίσημα δεδομένα.
πηγή

Related posts

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως είναι δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας

Τουρκία: Δεκάδες στρατιώτες υπό κράτηση για συμμετοχή στο πραξικόπημα

technical

Ελληνοαμερικανίδα η νέα Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy