Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τον Τουρισμό

 

Στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και στο άνοιγμα επιπλέον οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής των ειδικών, αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε πως, «όπως ήδη είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός», από αύριο, 14 Μαΐου, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς ανοίγουν ο τουρισμός και τα μουσεία.

Ταυτόχρονα, μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και καταργούνται τα μηνύματα στο 13033 και 13032.

Επιπλέον, επιτρέπονται, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Για τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωσης νόσησης, που θα ισχύει μετά τους δύο έως 9 μήνες μετά. Ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες κατά την επιβίβαση, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι Έλληνες κι αλλοδαποί ταξιδιώτες από 5 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, λεπτομέρειες για το άνοιγμα του τουρισμού θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη.

«Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως καθώς θα υποχωρεί η παγκόσμια καταιγίδα και θα προχωρούμε στη νέα κανονικότητα, θα ξεκινά για τη χώρα μας μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας και συλλογικής ανάτασης της κοινωνίας» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η  Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε πως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της, «προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση και να στηρίξουν αποτελεσματικά την απασχόληση. Προεξοφλεί ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προώθηση των έργων που προβλέπονται σε αυτό. Επισημαίνει ακόμη τη συμβολή που θα έχει το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού και υπογραμμίζει πως όσο προχωρά η επιχείρηση εμβολιασμού και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, τόσο θα αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση».

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις

Σε ερώτηση ποια θα είναι τα όρια συναγερμού ώστε να τεθούν τοπικοί περιορισμοί σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως η επιτροπή ειδικών είναι αυτή που κρίνει και πως σε κάθε περίπτωση, «καθώς επανερχόμαστε σε μια νέα κανονικότητα, είναι στο χέρι όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να μη χρειαστεί να κάνουμε πισωγύρισμα».

«Λίγη υπομονή ακόμη για τα γυμναστήρια» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 00:30 ανέφερε ότι θα υπάρξει σήμερα σχετική υπουργική απόφαση και θα ισχύουν οι εξαιρέσεις για λόγους εργασίας ή υγείας.

Για τα έγγραφα με τα οποία θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει πλέον στα νησιά, είπε ότι ο έλεγχος θα γίνεται κατά την επιβίβαση, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι η συζήτηση που αφορά προνόμια των εμβολιασμένων δεν μπορεί να γίνει αν δεν δοθεί σε όλες τις ομάδες, σε όλους τους πολίτες, η δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Σε ερώτηση αν υπάρχει plan b σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας μετά το άνοιγμα του τουρισμού, απάντησε πως σήμερα θα ανακοινωθούν και θα αναρτηθούν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Αξιολογούμε πάντα την κατάσταση. Φέτος έχουμε πολλά εργαλεία στα χέρια μας. Προχωρά και ο εμβολιασμός και όσο προχωρά, εκτιμούμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιες εξάρσεις. Όπου χρειαστούν μέτρα θα ληφθούν, κάτι που το απευχόμαστε», τόνισε.

Για το χρόνο που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η κα Πελώνη δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα έρθουν σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. «Η κυβέρνηση έχει πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο», τόνισε.

Σε ερώτηση αν αυτό το θέμα συμπεριλαμβάνεται στη συζήτηση που θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι θα υπάρξει ενημέρωση. «Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η διερεύνηση του πεδίου δυνατοτήτων συνεργασίας καθώς και η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που είναι ενταξιακός όρος για τη γειτονική χώρα», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι σε επαφή, ότι δεν υπάρχει ημερομηνία και θα υπάρξει δια της διπλωματικής οδού.

Σχετικά με το νέου σόου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά και την Έκθεση του State Department για την Τουρκία, η κα Πελώνη δήλωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Είπε επίσης πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει την Έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Τουρκία.

Για την επιστολή της ευρωπαίας επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία εγκαλεί την Ελλάδα ότι κάνει επαναπροωθήσεις στα σύνορα στο Αιγαίο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως δόθηκε συντεταγμένη και τεκμηριωμένη απάντηση από τους τρεις αρμόδιους υπουργούς. «Η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις. Φυλάει τα σύνορά της, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο στη θάλασσα και σώζει ανθρώπινες ζωές με τη στήριξη της frontex», υπογράμμισε.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε και για τις επιθέσεις σε αμάχους της Ισραηλινής αεροπορίας και τόνισε πως έχει τοποθετηθεί η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. «Πρέπει να σταματήσει. Έχουμε καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ενέργειες για την αποκλιμάκωση. Η επίλυση της διένεξης στη βάση της λύσης δύο κρατών είναι προϋπόθεση για τη συνολική Ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο ότι καταργεί το 8ωρο και θα έχει ως συνέπεια να γίνουν απολύσεις, η κα Πελώνη δήλωσε ότι αυτό το αφήγημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσιδεάζει σε fake news. «Το 8ωρο προστατεύεται και θωρακίζεται, όπως και το 5ήμερο και το 40ωρο την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ρυθμίζει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας όπως η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες», πρόσθεσε.

Για τη στάση των εργατικών συνδικάτων που μιλούν για αντεργατικό τερατούργημα η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και ότι η κυβέρνηση είναι πάντα ανοικτή να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις, να διορθώσει όπου κρίνει ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις και πως επιδιώκει πάντα τη σύνθεση απόψεων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν η κυβέρνηση θα αλλάξει τις ποινές κακουργηματικών πράξεων κατά της ανθρώπινης ζωής και αν σκέπτεται άλλα μέτρα όπως το δικαίωμα της οπλοχρησίας.

«Τα ζητήματα των ποινών απαιτούν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα. Η κυβέρνηση θα λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας όπως αυτό που μας σόκαρε όλους», απάντησε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειας του θύματος στα Γλυκά Νερά.

«Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Επιχειρησιακά διερευνά την υπόθεση με δύο ομάδες και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα συλλάβει τους δράστες και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.
πηγή

Related posts

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος κατά του ΣΥΡΙΖΑ

ExnetΗellas

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «δράσουν γρήγορα» ώστε να υιοθετηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σαμαράς-Βενιζέλος “πούλησαν” την Κύπρο: Συμφώνησαν με Νταβούτογλου αναστολή των γεωτρήσεων στο “οικόπεδο 9” για να αποσυρθεί το “Barbaros”

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy