Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Τι περιμένουμε για φέτος και τι πρέπει να προσέξουμε…

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος με την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, ο φόρος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί άδικος και σκληρός – Γιατί; – Γράφει ο Γιάννης Χατζησαλάτας, οικονομικός σύμβουλος

‘Οχι άδικα, o ΕΝΦΙΑ, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σκληρούς φόρους καθώς επιβάλλεται στην συνολική ιδιοκτησία ανεξάρτητα εάν αυτή αποφέρει ή όχι εισόδημα στον ιδιοκτήτη.
-Δεν εξετάζει εάν το ακίνητο ακόμη αποπληρώνεται με δόσεις σε κάποιο δάνειο ή τον τρόπο που ήρθε στην κατοχή μας δηλαδή από κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή, αγορά.

-Δεν υπολογίζει το ετήσιο εισόδημα του κατόχου. Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδια με τα περσυνά, ενώ η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωσή του κατά 8% θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Έτσι λοιπόν και φέτος ο πολίτης θα αποπληρώσει τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και θα ισχύουν και φέτος τα ίδια κριτήρια για την απαλλαγή καθώς για την μείωση του κατά 50%. Τα μειωμένα περσυνά εισοδήματα, λόγω της πανδημίας, όμως δεν αρκούν να μας οδηγήσουν από μόνα τους σε μείωση ή απαλλαγή γιατί πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που:

Είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή κάποιο μέλος να παρουσιάζει αναπηρία πάνω από 80% Έχουν ατομικό εισόδημα έως 12.000€ προσαυξανόμενο κατά 1.000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Η συνολική επιφάνεια των ακινήτων να είναι εως 150 τ.μ.

Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

Έκπτωση κατά 50% από το φόρο δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που:

Έχουν ατομικό εισόδημα έως 9.000€ προσαυξανόμενο κατά 1.000€
για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Η συνολική επιφάνεια των ακινήτων τους να είναι έως 150 τ.μ.
Η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους να είναι έως 85.000€ για
άγαμο και έως 200.000€ για έγγαμο με 2 παιδιά.
Να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

Τέλος χρήσιμο είναι να ενημερωθεί ο πολίτης προκειμένου να προστατευτεί από λάθη που πολλές φορές στοιχίζουν ακριβά. Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με την αντικειμενική αξία των ακινήτων έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στο Ε9. Φρόνιμο είναι λοιπόν να εξετάσουμε το Ε9 προκειμένου να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη που αυξάνουν τον φόρο.

Συχνά λάθη παρατηρούνται:
ΣΤΑ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
Πρέπει να αποτυπώνεται σωστά η κυριότητα, (πλήρη , ψιλή, ή επικαρπία) του ακινήτου διότι ο φόρος που αντιστοιχεί σε κάθε δικαίωμα είναι διαφορετικός.
ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Ο κάθε συνιδιοκτήτης αναγράφει το ποσοστό ιδιοκτησίας του γιατί ο φόρος που προκύπτει είναι αντίστοιχος του ποσοστού αυτού.
ΣΤΟΝ ΟΡΟΦΟ
Υψηλότερος όροφος μεγαλύτερος φόρος.
ΣΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Δεν πρέπει να αθροίζονται με τους κύριους χώρους γιατί οι βοηθητικοί έχουν έκπτωση φόρου 90%.
ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΗ ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Διότι σε αυτά παρέχεται έκπτωση φόρου 60%.
newsbomb.gr

Related posts

Ρευστότητα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει με αλλαγές στο φορολογικό-Αθήνα

ExnetΗellas

Δεν επιτρέπεται πλέον η εισαγωγή μήλων από τη Χιλή

ExnetΗellas

Ξαναχτυπά το σκάνδαλο Siemens – ο εισαγγελέας κάνει προσαγωγή σε δίκη για 64 άτομα

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy