Image default
Αρχική Ειδήσεις Κόσμος

Η καναδική Alamos Gold ζητά ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την Τουρκία

Η Alamos Gold, εταιρεία εξόρυξης χρυσού, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ολλανδικές μονάδες της θα υποβάλουν αξίωση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά της Τουρκίας για “άδικη και άνιση μεταχείριση”, αναφορικά με το πρότζεκτ εξόρυξης χρυσού.

Η Alamos, η οποία έχει ενεργή παρουσία στην Τουρκία από το 2010, δήλωσε ότι ο ισχυρισμός που θα κατατεθεί στο πλαίσιο της Διμερούς Συνθήκης Επενδύσεων Ολλανδίας-Τουρκίας αντιπροσωπεύει την αξία των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων της.

Ο καναδικός κολοσσός σταμάτησε τις κατασκευαστικές εργασίες στο έργο του Κιραζλί, στο Κουσάντασι, στα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Οκτώβριο του 2019, μετά τη λήξη των παραχωρήσεων εξόρυξης και εν μέσω διαμαρτυριών ενάντια στο έργο.

Χιλιάδες Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, είχαν διαμαρτυρηθεί εναντίον του ορυχείου της Alamos, κατηγορώντας την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί κυανιούχα (ή κυανίδια) για να εξορύξει χρυσό, μολύνοντας έτσι το έδαφος και το νερό ενός κοντινού φράγματος.

Η Alamos δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση δεν χορήγησε μια τακτική ανανέωση αδειών εξόρυξης κατά τους 18 μήνες από τη λήξη της, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πληρούσε όλες τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις για την ανανέωση. “Η μη ανανέωση των αδειών εξόρυξης της εταιρείας θα οδηγήσει σε απώλεια πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολαρίων σε μελλοντικά οικονομικά οφέλη για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και άλλων εσόδων, και χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Τουρκία”, δήλωσε ο Alamos.

Η εταιρεία είπε ότι μαζί με τις θυγατρικές έχουν επενδύσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, ξεκλειδώνοντας προϋποθέσεις επένδυσης άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και συνέβαλαν με πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα, φόρους και δασικά τέλη προς την τουρκική κυβέρνηση.
capital.gr

Related posts

Oι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν φρένο στις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας

victoria.exnet

Oι προκλητικές δηλώσεις της Πιόνγκιανγκ για τον πύραυλο που εκτόξευσε

aggelosgkioni.exnet

Ο Τσίπρας “τράβηξε” το αυτί Φίλη για Ελληνικό, “στα κάγκελα” ο ΣΥΡΙΖΑ με Πολάκη- Το παρασκήνιο

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy