Image default
ΕΛΛΑΣ Οικονομία

Πώς θα πληρώσουν φόρους & εισφορές οι πληττόμενες επιχειρήσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν «ζεστό χρήμα»

Νούμερο 1 πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, όταν θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο. Ρευστότητα η οποία θα βοηθήσει τόσο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους όσο και για την πληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών κι άλλων υποχρεώσεων που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες.

Η έκδοση πιστωτικών που θα μπορέσουν να λάβουν χιλιάδες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην αποπληρωμή σειράς φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όφελος μέσα από την έμμεση παροχή ρευστότητας θα μπορέσουν να έχουν :

·        Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που απασχολούν εργαζόμενους, είδαν το 2020 το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% και ταυτόχρονα κατέγραψαν ζημιές. Εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα μπορέσουν να λάβουν πίστωση, αφού αφαιρεθούν τυχόν ενισχύσεις που έχουν λάβει. Το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Η ενίσχυση που θα λάβουν ως πίστωση θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για τη πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, κ.α.

·        Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν το επόμενο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν «ρευστότητα» για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που θα προκύψουν το 2021 εφόσον έλαβαν ενίσχυση μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Προϋπόθεση να έχουν καταγράψει μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020. Πιο συγκεκριμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ως «επιχορήγηση» το 35% του ποσού που έλαβαν μέσα από τις Επιστρεπτέες 1,2 και 3 για να πληρώσουν φόρους και εισφορές. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν επιλέξουν αυτό τον τρόπο, από τον Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Με την ελπίδα ότι από εδώ και πέρα και εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα συνεχιστεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του για  πιο στοχευμένες παρεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Related posts

Ο ελληνικός εφοπλισμός αύξησε το τονάζ

ExnetΗellas

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στον ELA

ExnetΗellas

Γιατί το ΣΔΟΕ δεν ελέγχει καταγγελία για “Μεγαλόσχημους” επιχειρηματίες, πολιτικούς, ανώτατα τραπεζικά στελέχη που επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω offsore εταιρειών;

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy