Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Τι έχει σειρά στο σχεδιασμό μετά το λιανεμπόριο ;

 

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Tα επιδημιολογικά δεδομένα των αμέσως επόμενων ημερών θα κρίνουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα, όπως εξήγησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως έχει φανεί, με εξαίρεση το άνοιγμα των σχολείων, μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν υπάρχει σχεδιασμός για χαλάρωση κάποιας άλλης δραστηριότητας. Επομένως το βάρος για την ώρα πέφτει στην επιτήρηση, τη συνεχή επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και τον έλεγχο του επιδημιολογικού αποτυπώματος του λιανεμπορίου που άνοιξε χθες.

Κρίσιμο σε όλα αυτά τα δεδομένα αποτελεί να μην υπάρξει κάποια αναποδιά και χρειαστεί να γίνει ξανά ένα βήμα πίσω. Όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των υγειονομικών μέτρων, αυτή τη στιγμή υπάρχει εικόνα σταθεροποίησης της κατάστασης στην Αττική και σε κάθε περίπτωση όλα εξετάζονται και εξαρτώνται από τη στάση που θα τηρήσουμε, ώστε να μη χρειαστεί η λήψη πιο αυστηρών μέτρων.

Βασικό εργαλείο για τον έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας κρίνεται η έναρξη της χρήσης των self tests που αναμένεται να δώσει μια πιο σωστή εικόνα των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη ξεκινά η διάθεσή τους στα φαρμακεία. Δείτε εδώ αναλυτικά οδηγίες.

Σχολιάζοντας στην δημόσια τηλεόραση την έναρξη της χρήσης των self tests, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά θετικό, γιατί θα αποφύγουμε τη διασπορά των ασυμπτωματικών. Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τη χρήση των self tests τα κρούσματα μπορούν να «αγγίξουν» ένα εξαιρετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, που μπορεί να φτάσει τα 8.000 και 10.000.

Μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία;

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως  υπάρχουν δύο διαφορετικές  απόψεις αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων. Όπως είπε, η μία πλευρά εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά. Η άλλη πλευρά επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, δημιουργούν μια ασφάλεια.

Πάσχα στο χωριό;

Χωρίς επιδημιολογικά απρόοπτα και δεδομένου ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, όπως προϊδέασε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, πιθανολογείται ότι στα τέλη Απριλίου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ανέβαλε χθες να απαντήσει υποστηρίζοντας ότι «είναι νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση». Είπε, ωστόσο, ότι προφανώς «υπάρχει προσδοκία, θα προσπαθήσουμε με ψυχραιμία να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και αυτήν την κίνηση».

Σε σημερινή του τοποθέτηση στην τηλεόραση του Mega ο κ. Σκέρτσος γνωστοποίησε ότι ο σχεδιασμός είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στις αρχές Μαΐου. «Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς», είπε. «Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες», πρόσθεσε.

Κληθείς να κάνει τις εκτιμήσεις του ο κ. Βατόπουλος από την πλευρά του σημείωσε ότι η απάντηση στο στο ερώτημα « αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο.  Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε», είπε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος αλλά όπως είπε χρειάζεται προσοχή.

«Ανησυχώ για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το άνοιγμα. Έχουμε χάσει το μήνυμα του ανοίγματος. Το μήνυμα είναι να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ώστε οι συναντήσεις να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια, και το δεύτερο είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες ώστε ο πολίτης να εκτονωθεί. Η συζήτηση του γιατί εσύ και όχι εγώ είναι λάθος μήνυμα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα. Θέλουμε προσεχτικό άνοιγμα. Όσο πιο αργά γίνεται το άνοιγμα αυτό, η αποσυμπίεση είναι πιο μεγάλη. Δεν έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα με το click away», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε», είπε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης.
πηγή

Related posts

Στο πλευρό των Κούρδων θα σταθεί η Ελλάδα στέλνοντας τους πυρομαχικά

ExnetΗellas

Το μήνυμα του Βλ. Πούτιν για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Ζεσταίνουν οι αγρότες της μηχανές των τρακτέρ

Kostas Ermes

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy