Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Η κρίσιμη καμπή για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

Η αγορά περιμένει εναγωνίως την τελική απόφαση των λοιμωξιολόγων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

Του Σταμάτη Ζησίμου

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του διημέρου, Τρίτης 30 (σήμερα) και Τετάρτης 31 Μαρτίου, θα κρίνουν το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η πίεση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας της αγοράς είναι ήδη πολύ μεγάλη, με τον εμπορικό κόσμο σύσσωμο να ζητεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ωστόσο, τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα αποφασίσει βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων που θα έχει στη διάθεσή της για το πότε θα σηκώσουν ρολά τα εμπορικά.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση στις 5 ή στις 12 Απριλίου, ή αν θα πάει ακόμη πιο μακριά.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο κυβέρνησης και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο εύχονται τα δεδομένα να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του εμπορίου. Πρόθεση, δε, είναι η επαναλειτουργία να είναι μόνιμη και να μην ανασταλεί εντός των επομένων ημερών, αλλά και «κανονική», δηλαδή με την παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων και όχι με τις μεθόδους «click away» και «click inside» που χρησιμοποιήθηκαν αναγκαστικά το προηγούμενο διάστημα.

Οι εισηγήσεις

Άλλωστε, η «κανονική» λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περιέχεται πλέον σε όλες τις εισηγήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση βέβαια της αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων υγείας, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η τήρηση του μέγιστου αριθμού πελατών και προσωπικού με βάση το εμβαδόν του καταστήματος και με τον χρονικό περιορισμό που δεν πρέπει να υπερβαίνει το τρίωρο από τη στιγμή αποστολής του μηνύματος, όχι στο 13033, αλλά στο 13032 που θα λειτουργεί μόνο για επίσκεψη σε εμπορικό κατάστημα.

Την αγωνία της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εμπορικών «μετέφερε» χθες μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης (Παραπολιτικά) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Εάν η τάση σταθεροποίησης συνεχιστεί και ακολουθήσει μια μικρή τάση μείωσης, τότε το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά. Τις τελευταίες ημέρες, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία φαίνεται μια μείωση. Αν αυτό συνεχιστεί, νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα θα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τους ρυθμούς της πανδημίας» ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, «το κριτήριο για να ανοίξουμε είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που να μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε νέα μεγάλη αύξηση και πίεση στο ΕΣΥ».

Μόνιμο άνοιγμα

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των εμπορικών θα πρέπει να είναι μόνιμη. «Στόχος μας είναι ό,τι ανοίξει τώρα, να μην ξανακλείσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το ακορντεόν. Ελπίζουμε ότι με το τείχος προστασίας που μας προσφέρουν οι εμβολιασμοί θα μπορέσουμε να ανοίξουμε -πάντα με μέτρα προστασίας- χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουμε» κατέληξε ο υπουργός.

Όπως προαναφέρθηκε, η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου να γίνει χωρίς ραντεβού και με την παρουσία των πελατών εντός των εμπορικών.

Ωστόσο, όσο και αν το απεύχεται, όπως και ο εμπορικός κόσμος, δεν αποκλείει μια επανεκκίνηση με τις μεθόδους «click away» και «click inside» εφόσον αυτό αποτελέσει εισήγηση των ειδικών.

Related posts

Γεώργιος Κομνηνός με τα επιδόματα δεν σώζεται η κατάσταση

Kostas Ermes

Φρούριο θα παραμείνει η Αθήνα για 2 ακόμη ημέρες λόγω επίσκεψης Ερντογάν

Στον ανακριτή και σήμερα Ζαρούλια – Μπαρμπαρούσης

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy