Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Mε το βλέμμα στο Πάσχα, εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Ένα ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, εκμεταλλευμένη τα self tests, τον καλό καιρό και τους εμβολιασμούς, θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ούτως ή άλλως καθορίζεται από τους «σκληρούς» αριθμούς της πανδημίας. Την Τετάρτη, και όχι την Παρασκευή, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αξιολογήσει τα τρέχουσα δεδομένα και να εισηγηθεί αν, τι και πότε θα ανοίξει.

«Είναι πρόωρο να βάλουμε ημερομηνίες», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως πρώτα στη λίστα για άνοιγμα είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο, «για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα», όπως σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως όλα θα γίνουν σταδιακά και όχι απότομα, «όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα». «Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», διευκρίνισε.

Όπως είπε, «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

Επιχειρώντας να προτεραιοποιήσει τις δραστηριότητες που αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» μέσα στον Απρίλιο, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ σημείωσε ότι υπολογίζεται για τις αρχές Απριλίου η επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Πρώτα, όπως προαναφέρθηκε, στη λίστα των δραστηριοτήτων προς «ξεπάγωμα» είναι το λιανεμπόριο και στα σχολεία.

Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στην τηλεόραση του Mega.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επίσης προκρίνεται ως πιθανή ημερομηνία η 5η Απριλίου, ημερομηνία που αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα»

Επισημαίνοντας πως επιδημιολογικά τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ θέλουμε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, επανέλαβε πως στόχος είναι η αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς, ωστόσο, όπως είπε, «ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση». Σύμφωνα με τον κ Γώγο, συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας ενώ γνωστοποίησε πως οι αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη.

«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

«Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Εν τούτοις, οι ειδικοί, έθεσαν διαφορετικές προτεραιότητες στο τι πρέπει να ανοίξει πρώτο. Η κ. Γκάγκα έδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο «και να πάμε στην εστίαση πιο συντεταγμένα και σταδιακά». Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε πως με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους «είναι πιο εύκολο να ελέγξει κανένας τον ιδιοκτήτη της καφετέριας αν τηρεί τα μέτρα, από το να ελέγξει ανθρώπους που συνωστίζονται σε παγκάκια και πλατείες».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, από την άλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως εστίαση, καταστήματα και σχολεία θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν και πρόσθεσε πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα. Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντίεται σε σπίτια.
πηγή

Related posts

Η σιωπή των ενόχων κυριεύει Σαμαρά και Τσίπρα

ExnetΗellas

Η Βασιλική Θάνου ορκίζεται πρωθυπουργός

technical

Την Άρσεναλ, θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των «16» του Europa League

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy