Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων- Προς άνοιγμα η αγορά

Εντός της εβδομάδας θα κριθούν οι ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και των σχολείων, με το εγχείρημα των self tests να αποτελεί σημείο-κλειδί για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Έτσι, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει την Τετάρτη, και όχι την Παρασκευή, προκειμένου να αξιολογήσει τα τρέχουσα δεδομένα και να προχωρήσει στις εισηγήσεις της.

Τα self tests, τα οποία είναι κομβικής σημασίας, όπως βέβαια και η πορεία των εμβολιασμών, θα αρχίσουν να διατίθεναι στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Εφόσον τα καταστήματα ανοίξουν, οι μετακινήσεις προς αυτά θα γίνονται με 3ωρo sms στο 13032. Άλλωστε, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από τις αρχές Μαρτίου είχε δηλώσει πως το sms για το λιανεμπόριο «είναι ήδη έτοιμο».

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλας, αρνήθηκε να δώσει ακριβή ημερομηνία, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε συνηγορούν σε αυτό – όταν θα επιπεδωθεί η καμπύλη και θα αρχίσει να μειώνεται – και ο καιρός και ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και η Επιστήμη, δηλαδή τα PCR test, τα rapid test και, πλέον, τα self-test».

«Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις, με τα στοιχεία των διασωληνωμένων. Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμποuλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε είπε και χαρακτήρισε «λάθος να μπούμε σε ημερομηνίες», γιατί δεν θα βοηθήσει «όσο όλοι περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκρίνεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, αν και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, είπε πως ακόμα είναι «πρόωρο να λάβουμε αποφάσεις» αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως πρώτα στη λίστα για άνοιγμα είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο, «για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα», όπως σημείωσε.

Ν. Κεραμέως: Προσπάθεια να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια την επόμενη εβδομάδα

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», ανέφερε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως γνωστοποιώντας ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα.

«Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή γυμνασίων και λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

«Κόντρα» για τα self tests και τη Siemens

«Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ο ΣΥΡΙΖΑ με επίσημη ανακοίνωσή του έσπευσε να εκτοξεύσει λάσπη και ψέματα στον ανεμιστήρα καταγγέλλοντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για φωτογραφική απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Siemens για την προμήθεια των self-test», δηλώνει η κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η κα Πελώνη υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Κατασκεύασε μια ψεύτικη ιστορία, αποδεικνύοντας ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να πλήξει την διαχείριση της πανδημίας και την προσπάθεια για ελεγχόμενη επανεκκίνηση και άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας».
πηγή

Related posts

Αρκετά μεγάλο το ποσοστό αποχής στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές – Τρομάζει ακόμη και η τεράστια άρνηση ψήφου Δήμο της Αθήνας!

ExnetΗellas

H αιώνια κατάρα της Ελλάδας-η κατάρα του διχασμού

ExnetΗellas

Αριστοτελία Πελώνη: Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα ανοίξουν κανονικά, με κανόνες και με ασφάλεια, πριν το τέλος Μαρτίου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy