Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Οι προβλέψεις για επιδείνωση των κρουσμάτων τις δύο επόμενες εβδομάδες καθυστερούν τη χαλάρωση

 

Με σημειωμένες τις προβλέψεις για επιδείνωση της πίεσης στα νοσοκομεία μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Η μάχη που δίνεται στις μονάδες υγείας φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία αν και χθες εμφάνισε ελαφριά αποκλιμάκωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αντικατοπτρίζει τις συνθήκες «ασφυξίας» που επικρατούν στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 706 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 7.701, ενώ τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 2.588. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή -7.77%).

Με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμα δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και τους επιδημιολογικούς δείκτες επιβαρυμένους, η επιτροπή των ειδικών καλείται σήμερα να επανεξετάσει τα δεδομένα δίχως, ωστόσο, πολλά περιθώρια χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαψεύδει τις φήμες περί διατήρησης του σκληρού lockdown για ακόμη έναν μήνα προκειμένου να «σωθεί» το Πάσχα. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν χθες ότι τα σενάρια που διακινούνται για απόφαση παράτασης του lockdοwn έως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία των σχολείων, δίχως να έχει αποσαφηνιστεί αν οι δύο δραστηριότητες σχεδιάζεται να ανοίξουν ταυτόχρονα. Το λιανεμπόριο έχοντας πάρει αρκετές αναβολές, και σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό, προβλεπόταν να ανοίξει στις 29 Μαρτίου.

Η «επίσημη» αναβολή του, ωστόσο, ήρθε αυτή την εβδομάδα από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος απέκλεισε ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που καταγράφονται μέχρι στιγμής στο μέτωπο της πανδημίας. Επόμενος στόχος είναι αυτός της 5ης Απριλίου, αλλά και πάλι απαιτεί γρήγορα αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη έρχεται πολύ αργά καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

«Η πρώτη ύφεση που είδαμε ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και ελπίζουμε αυτή η ύφεση να επανέλθει κι αυτή την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει μια τάση σταθεροποίησης», τόνισε.

Παρόλα αυτά υπάρχει μερίδα ειδικών που προτείνουν μια μερική, διστακτική χαλάρωση, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος που προτείνει το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων, με ραντεβού και «κόφτη».  Τονίζει, ωστόσο, πως δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα άλλο και εκτιμάει ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Λίγο διαφορετική προσέγγιση αλλά στο ίδιο σκεπτικό, έχει και η  πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η οποία αναγνωρίζοντας την τεράστια πίεση στα νοσοκομεία αλλά και την κόπωση των πολιτών, και κρίνοντας πως μεγάλο μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από ενδοοικογενειακή μετάδοση και ασυμπτωματικούς, προτείνει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τις 10-15 Απριλίου και μετά. Όμως μόνο αυτή τη δραστηριότητα, όπως λέει και έπειτα τα καταστήματα. «Δεν γίνονται όλα μαζί», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση φαίνεται επίσης να συσχετίζει το άνοιγμα της αγοράς με ένα θετικό αποτύπωμα από τα τα self-test που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες, καθώς , όπως έχει σημειώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος στόχος είναι να ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες με ασφάλεια και με ένα επιπλέον εργαλείο, τα self-test το οποίος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Απριλίου.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση», έχει πει η Αριστοτελία Πελώνη.
πηγή

Related posts

Μάζεψαν υπογραφές για να μην πάρει η Ελλάδα τρίτο πακέτο στήριξης

ExnetΗellas

Ε.Τσακαλώτος: Προανήγγειλε ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 50% και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

ExnetΗellas

Οι Γερμανοί βρίζουν τους Έλληνες από από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα

ExnetΗellas

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy