Image default
Κόσμος

Μιανμάρ: Εκατοντάδες οι νεκροί

 

Η Μιανμάρ βρισκέται ολοένα και πιο απομονωμένη σήμερα, με ακόμη πιο αυξημένους περιορισμούς στο διαδίκτυο και την τελευταία ιδιωτική εφημερίδα της χώρας να διακόπτει την έκδοσή της, ενώ η στρατιωτική χούντα ανακοίνωσε νέες κατηγορίες εναντίον της ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Τσι ανατράπηκε και συνελήφθη από τον στρατό την 1η Φεβρουαρίου, ένα πραξικόπημα που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Μιανμάρ, τις οποίες ο στρατός πασχίζει να καταστείλει ασκώντας ολοένα και περισσότερη βία.

217 νεκροί μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 217 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών να εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

Δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει το πραξικόπημα και έχουν ζητήσει να τερματιστεί η βία, αλλά και να αφεθεί ελεύθερη η Σου Τσι, ενώ γειτονικές χώρες της Μιανμάρ έχουν προσφερθεί να τη βοηθήσουν να βρει λύση στην κρίση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων στη χώρα ενδέχεται να υπονομεύσουν την ικανότητα των πιο φτωχών οικογενειών να τραφούν.

Η στρατιωτική χούντα έχει περιορίσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ίντερνετ, καθώς οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Η πρόσβαση στο WiFi στους δημόσιους χώρους είχε διακοπεί σήμερα.

Οι κάτοικοι κάποιων πόλεων, περιλαμβανομένης της Νταγούεϊ στον νότο, ανέφεραν ότι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Tachilek News Agency στο βορειοανατολικό τμήμα της Μιανμάρ μετέδωσε φωτογραφίες εργατών να κόβουν καλώδια, τα οποία, σύμφωνα με το ίδιο, ήταν καλώδια οπτικών ινών.

Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, με τις ειδήσεις από τη Μιανμάρ να είναι ολοένα και πιο δύσκολο να επιβεβαιώνονται.

Τουλάχιστον 37 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, περιλαμβανομένων 19 που παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η χούντα έχει ζητήσει από κάποιες εφημερίδες να κλείσουν, ενώ άλλες αναγκάστηκαν να το πράξουν λόγω επιμελητειακών προβλημάτων, όπως η τελευταία ιδιωτική εφημερίδα που σταμάτησε να εκδίδεται την Τετάρτη.

Νέες κατηγορίες εναντίον της Σου Τσι

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες το βράδυ ότι εναντίον της Σου Τσι απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες για δωροληψία, καθώς φέρεται να δέχθηκε 550.000 δολάρια από έναν γνωστό επιχειρηματία.

Ο Μάουνγκ Ουέικ μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης δήλωσε ότι κατέβαλε τα χρήματα αυτά στην πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ το 2019 και το 2020.

Οι νέες αυτές κατηγορίες “είναι αβάσιμες και παράλογες”, απάντησε ο δικηγόρος της Σου Τσι, η οποία εξακολουθεί να κρατείται σε μυστική τοποθεσία.

Η Σου Τσι, η οποία συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου, και ήδη κατηγορείται για τέσσερα άλλα εγκλήματα: παράνομη εισαγωγή walkie- talkies, παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παραβίαση νομοθεσίας για τις τηλεπικοινωνίες και υποκίνηση σε ταραχές.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά, κατηγορώντας την αρχικά ότι έλαβε παρανόμως 600.000 δολάρια και περισσότερα από 11 κιλά χρυσό.

Αν καταδικαστεί, ενδέχεται να της απαγορευθεί η συμμετοχή στην πολιτική.
πηγή

Related posts

Το πολιτικό σχέδιο Ερντογάν πίσω από τις τελευταίες κινήσεις του

Επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

vetapa.exnet

Οι αρχές στη Γερμανία και τη Γαλλία βρίσκονται υπό πίεση να βρουν «δημιουργικές λύσεις» ώστε να αξιοποιήσουν το εμβόλιο των AstraZeneca

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy