Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτόξευση κρουσμάτων, επίταξη ιδιωτών γιατρών, αλλά και σκέψεις για χαλάρωση

 

Δραματική παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα, με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ασθενείς να καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ χθες. Η κυβέρνηση ωστόσο προσανατολίζεται σε τροποποίηση των μέτρων και επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 3.465 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 630 διασωληνωμένους και 56 θανάτους. Από τα νέα κρούσματα, τα 1.702 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Μόνο μέσα στον Μάρτιο και όπως αναφέρει η δημόσια τηλεόραση έγιναν 7.500 διακομιδές ασθενών με Covid από τους οποίους οι 3.700 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Για περισσότερες από 200 διακομιδές σε νοσοκομεία της Αττικής καθημερινά έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Τελεσίγραφο 48 ωρών στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην μάχη του ΕΣΥ εναντίον της πανδημίας, έστειλε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μέχρι στιγμής, μόνο 45 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή στην σχετική πλατφόρμα του υπουργείου. Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκανε γνωστό πως άλλες 550 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα προστίθενται στην Αττική. Από αυτές, οι 100 θα αφορούν περιστατικά Covid. «Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη» κατέληξε λέγοντας πως ήδη μελετώνται από την κυβέρνηση μέτρα για την επόμενη μέρα, κάτι που επιβεβαιωσε την Τετάρτη και ο Πρωθυπουργός.

Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά  πως όλη η Ελλάδα γίνεται  μία ενιαία  υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές.

Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού,  είπε ο υπουργός, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ. «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», τόνισε και προσέθεσε ότι εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο για να αντέξει στην πίεση την οποία δέχεται. Το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε εξ ολοκλήρου covid  νοσοκομείο ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. 300 από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ο Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι 100 κλίνες Covid που θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διατίθενται 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κάμψη μετά από 10 ημέρες

«Μέσα στο επόμενο 48ωρο» θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πως θα ανακτώνται σταδιακά «κάποιοι βαθμοί ελευθερίας»» δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και τέσσερις με πέντε εβδομάδες, εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αύριο για να παρουσιάσει το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα που φημολογούνται,περιλαμβάνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 (από 19:00) και το άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου έως το τέλος Μαρτίου.
πηγή

Related posts

H συνάντηση για το σκοπιανό στις 17 Ιανουαρίου

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την επιβίωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

ExnetΗellas

Κυρ. Μητσοτάκης: χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy