Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Νέες προειδοποιήσεις φορέων για «κύμα» λουκέτων

Από την έντυπη έκδοση

Των Φάνη Ζώη και Γιώργου Χατζηλίδη

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης» αναζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση που ασκείται από την κόπωση που προκαλεί το παρατεταμένο lockdown τόσο στην αγορά, και ειδικά στο λιανεμπόριο, όσο και στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση για ένα σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, με τις όποιες αποφάσεις να κλειδώνουν στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή.

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στον βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ, θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης»,δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ειδικότερα σημείωσε ότι «προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική».

«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από τη μια ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής», η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσει το θέμα των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών.

Με το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη, καθώς διανύουμε τον πέμπτο μήνα, να έχει φέρει σε κατάσταση ασφυξίας τις επιχειρήσεις, ειδικά του λιανεμπορίου και της εστίασης, χωρίς να έχει και τα αναμενόμενα επιδημιολογικά αποτελέσματα, είναι ξεκάθαρο ότι ο εμπορικός κόσμος αρχίζει να χάνει την ψυχραιμία του.

Ενώ λοιπόν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα (χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 605) και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχει κορυφωθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν και πάλι να μιλούν για ημερομηνίες σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανές και τις ελπίδες των επιχειρηματιών.

Συγχρόνως, όμως, την ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται σε ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας της αγοράς, εντείνονται οι φόβοι για «κύμα» λουκέτων.

«SOS» για μέτρα στήριξης

«Αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως το “κούρεμα” οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 “λουκέτα”, τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Θα μιλάμε δηλαδή για μία οικονομική λαίλαπα άνευ προηγουμένου. Για έναν σεισμό που θα απειλήσει τη σταθερότητα της κοινωνικής συνοχής. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και – έστω και τώρα- να αλλάξει σχεδιασμό. Δεν αρκεί να ακούμε δηλώσεις κυβερνητικών σχετικά με τις προθέσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Έχουμε ανάγκη από πράξεις», πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε: «Αίτημα όλων των ανθρώπων της αγοράς, είναι ένα: Όχι άλλες αναβολές στο άνοιγμα των καταστημάτων. Αρκετά πια με τα “ήξειςαφήξεις” και όλες τις ασάφειες που περισσότερο μπέρδεμα προκαλούν και δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνοντας πάντα από τα κρούσματα που παραμένουν πολλά. Ήδη κορυφαίοι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι η υπό προϋποθέσεις λειτουργία των καταστημάτων -δηλαδή με click inside ή διαφορετικά “παράδοση εντός”- όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά βοηθά στην προσπάθεια που γίνεται για λιγότερο συνωστισμό. Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά μας και να είναι αυτό το τελευταίο διάστημα απραξίας των επιχειρήσεών μας που διανύουμε».

Πάνω από 1,5 δισ. η ζημιά του lockdown στη Θεσσαλονίκη

Απώλειες τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μετράει η αγορά της Θεσσαλονίκης μετά το δεύτερο lockdown, καθώς οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, το click away και η λειτουργία των καταστημάτων σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας μόλις για τρεις εβδομάδες απλώς περιόρισαν τις μεγάλες ζημιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχει χαθεί τουλάχιστον το 60% από τα 500 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος μηνιαίος τζίρος του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, οργανωμένου και μικρής λιανικής. Οι απώλειες προκύπτουν κυρίως από τις 10.000-15.000 επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή (ένδυση-υπόδηση, παιχνίδια, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα κτλ.), καθώς ακόμα και η μεγάλη έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων, αλλά και το click away, δεν μπορούν παρά να καλύψουν ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης χασούρας.

Προφανώς, σε κάποιους κλάδους όπως η ένδυση και υπόδηση οι απώλειες είναι τεράστιες, φθάνοντας και το 70%, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων δεν έχει ούτε e-shop ούτε παρουσία στα social media, ενώ άλλοι, όπως οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μαζί με τα κινητά), με μέσο μηνιαίο τζίρο στη Θεσσαλονίκη της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, έδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές και φαίνεται να κλείνουν το διάστημα Νοεμβρίου 2020- Μαρτίου 2021 με οριακές απώλειες. Στον αντίποδα των απωλειών, ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη, που μαζί με τη μικρή λιανική υπολογίζεται σε μηνιαία βάση στα 100 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή του δεύτερου και τρίτου σκληρού lockdown, μία μέση αύξηση τουλάχιστον 10%.

«Εξάντληση αντοχών»
Όπως λέει στη Ν» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Γιάννης Μασούτης, αυτόν τον ένα χρόνο της πανδημίας, της καραντίνας και των lockdowns, το εμπόριο έχει βιώσει μία πρωτοφανή περιπέτεια με πολύ μεγάλο κόστος για τα περισσότερα καταστήματα και τους περισσότερους επαγγελματίες. «Η κόπωση είναι μεγάλη και οι αντοχές του εμπορικού κόσμου εξαντλούνται. Είναι επιτακτική ανάγκη η αγορά να επαναλειτουργήσει το συντομότερο, σε όσο γίνεται πιο κανονικές συνθήκες», συμπληρώνει ο κ. Μασούτης, τονίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ειδικά τα τελευταία, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και το ερώτημα για το αν θα μπορέσουν να καλυφθούν παραμένει ανοιχτό.

«Δραματική κατάσταση»
Την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς ζητεί και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος τονίζει ότι, πλέον, κάθε μέρα που παραμένει το σκληρό lockdown αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά αρνητικά για τις χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. «Ελπίζω ότι, σύντομα, θα λειτουργήσει κανονικά η αγορά ώστε, στον έναν μήνα μέχρι το Πάσχα, να ζεσταθούν λίγο τα ταμεία των εμπόρων μετά από αυτή τη μακρά περίοδο της αναδουλειάς και των μπρος-πίσω. Η κατάσταση είναι δραματική, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», προσθέτει.

Παράλληλα, βέβαια, κρούει ηχηρό καμπανάκι για το βουνό των συσσωρευμένων υποχρεώσεων με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες όσες επιχειρήσεις καταφέρουν να ανεβάσουν ξανά ρολά με την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, τονίζοντας πάντως ότι είναι πολύ θετικό το μέτρο της κυβέρνησης για την επιδότηση μεγάλου μέρους των πάγιων δαπανών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. «Είναι μια απόφαση που κινείται στη λογική της πλατφόρμας εξόδων με κάλυψη τις εγγυήσεις του Δημοσίου που ζητήσαμε να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2020, από την πρώτη στιγμή της κρίσης του κορονοϊού. Είναι κρίμα που χάθηκε ένας χρόνος αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ», συμπληρώνει ο κ. Φιλιππίδης.

Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΘ και ο ΕΣΘ είναι μεταξύ των φορέων της Θεσσαλονίκης που έστειλαν κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ζητώντας να υιοθετηθούν ικανοποιητικά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές πιέσεις της δύσκολης συγκυρίας που έχει επιφέρει η πανδημία, προκειμένου να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιηθούν όταν αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς. Την κοινή επιστολή υπογράφουν επίσης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης
πηγή

Related posts

ΟΑΕΔ: πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας στο e-μάρκετινγκ για 5.000 ανέργους

Αποχωρεί η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

technical

Στον εισαγγελέα ο 22χρονος σάτυρος της Νέας Σμύρνης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy