Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

 

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνιστώντας παράλληλα στους πολίτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ παρατηρήθηκε μόλις ένα περιστατικό που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο, μετά από έλεγχο από τον ΕΟΦ. Συμπλήρωσε επίσης ότι παγκοσμίως, έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά, ενώ στη χώρα μας, κανένα. «Θα πρέπει να προσμετρούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους, είναι για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε.

Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό Οργανισμό, που έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός, δεν έχει δώσει σχετική οδηγία, για αναστολή ή κάτι άλλο. Τόνισε δε ότι μέχρι και χθες, σε ανακοίνωσή του, ο ΕΜΑ, τάχθηκε υπέρ του συγκεκριμένου εμβολίου. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το υπουργείο, παρακολουθεί στενά το θέμα.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία», όπως είπε, προχωράει και είναι το πρόγραμμα αυτό της ασφάλειας των εμβολιασμών που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα πολύ αποτελεσματικά και έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.«Είμαστε καθημερινώς και κάθε ώρα και λεπτό πάνω από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια. Αυτή τη στιγμή σας είπα τι ισχύει και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά, το λέω για μια ακόμη φορά, άκουσα και σειρά επιστημόνων που τοποθετήθηκαν από το πρωί στην ίδια γραμμή αυτή: Ότι δεν συνδέεται πουθενά κάποιο περιστατικό αυτή τη στιγμή, μέχρι σήμερα που μιλάμε, με τον εμβολιασμό», ανέφερε ο Β. Κικίλιας.

«Για μια ακόμη φορά θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Όπως  υπογράμμισε ο  Βασίλης Κικίλιας, ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ , έχουν την υποχρέωση να συνεδριάζουν συνεχώς και να λαμβάνουν αποφάσεις από κοινού. «Το εμβόλιο της AstraZeneca  δεν έχει απορριφθεί από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε  να λαμβάνουμε αποφάσεις  χωρίς τις σαφείς οδηγίες από τον ΕΜΑ, αλλά και τους επίσημους φορείς που ασχολούνται με τα εμβόλια».

Λειτουργούμε καθημερινά στο «κόκκινο» στην Αττική

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης ότι εδώ και πάνω από 6 εβδομάδες, «λειτουργούμε στο «κόκκινο» στην Αττική και μονίμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα τα οποία έχουμε πολύ καιρό στα συρτάρια μας και τα υλοποιούμε, εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, συνεφημέρευσης, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ., θεραπευτηρίων από τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί, είναι εμφανές ότι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Επεσήμανε ακόμη, απευθυνόμενος στους πολίτες, ότι ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις, αντιλήψεις ή ιδεολογίες, είμαστε στα όρια του συστήματος, ενώ κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι του Ε.Σ.Υ..

Αναφερόμενος στις πορείες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες και μιλώντας ως γιατρός, υπογράμμισε ότι  η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, απόρροια συγκεντρώσεων με πορείες που βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας από τη μία, και από την άλλη η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων, συμπεριλαμβανομένων και αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν σέβονται την υγειονομική προσπάθεια η οποία γίνεται και την υγεία των συμπολιτών τους, είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη.

«Έχουμε τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο των ΜΕΘ της Αττικής. Βρισκόμαστε στο ‘κόκκινο’ και γίνεται καθημερινά μάχη στις εφημερίες. Νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους αυτό και όλοι πρέπει να συμπλεύσουμε.Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος. Πρέπει να το αναλογιστούμε όλοι αυτό, να κάνουμε την προσπάθειά μας και να την κάνουμε σοβαρά. Αυτή η προσπάθεια είναι και έχει να κάνει με την αξία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.

 

 

Μ. Δερμιτζάκης: Καμία ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca  είναι «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών»,σημείωσε σήμερα ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Επικαλούμενος τις πρώτες καθησυχαστικές εκτιμήσεις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως οι δύο οργανισμοί θα αξιολογήσουν εκ νέου το εμβόλιο εκτιμώντας μάλιστα πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Αθ. Σκουτέλης: Δεν υπάρχει συσχέτιση  των εμβολιασμών με τα επεισόδια της θρομβοεμβολικής νόσου 

Παράλληλα, δεν υπάρχει αιτιολογική αλλά χρονική συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια της θρομβοεμβολικής νόσου που έχουν καταγραφεί, εξήγησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο καθηγητής σημείωσε ότι «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει».
πηγή

Related posts

Γεώργιος Κομνηνός με λίγο χιόνι παρέλυσε η χώρα

Kostas Ermes

Γ.Καρατζαφέρης: Ο Βενιζέλος εκβιάζει, είναι ξεφτίλα- Επελαύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιωματική αντιπολίτευση η Χ.Α.

ExnetΗellas

55 αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα

vetapa.exnet

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy