Image default
Κόσμος

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε χθες αγωγή κατά της εταιρίας EZ Lynk για Πώληση Συσκευών που Απενεργοποιούν τα Συστήματα Ελέγχων Εκπομπής Ρύπων σε Aυτοκίνητα

ΗΠΑ: Αγωγή Κατά της EZ Lynk για Πώληση Συσκευών που Απενεργοποιούν τα Συστήματα Ελέγχων Εκπομπής Ρύπων σε Aυτοκίνητα

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε χθες αγωγή κατά της εταιρίας παραγωγής συστημάτων οχημάτων EZ Lynk για την πώληση δεκάδων χιλιάδων “ειδικών συσκευών» (defeat device), οι οποίες έδιναν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και ημιφορτηγών να απενεργοποιούν το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εκπομπής ρύπων των οχημάτων τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την EZ Lynk ότι από το 2016 έχει παραβιάσει τον ομοσπονδιακό νόμο που διέπει τις εκπομπές ρύπων (Clean Air Act) μέσω της πώλησης του συστήματος EZ Lynk System για οδηγούς, μεταξύ άλλων, οχημάτων Ford, GMC και ημιφορτηγών Chrysler.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το αναφερόμενο σύστημα περιλαμβάνει μία συσκευή, η οποία συνδέεται στους υπολογιστές των οχημάτων για την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού διαγραφής δεδομένων, μια πλατφόρμα τεχνολογίας cloud στην οποία αποθηκεύεται το λογισμικό και μία εφαρμογή που επιτρέπει στους οδηγούς να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν το λογισμικό αυτό μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων τους.

Τα ίδια δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι η εταιρία, με έδρα τις Νήσους Κέιμαν, «προτρέπει ενεργά» τους οδηγούς για να χρησιμοποιούν το αναφερόμενο σύστημα, μέσω και ενός διαδικτυακού φόρουμ, όπου οι οδηγοί σχολιάζουν θετικά το προϊόν, ενώ μερικοί αντιπρόσωποι της EZ Lynk προσφέρουν ακόμη και τεχνική υποστήριξη.

«Οι έλεγχοι των εκπομπών ρύπων σε αυτοκίνητα και ημιφορτηγά προστατεύουν τη δημόσια υγεία από τις καταστροφικές επιπτώσεις της μόλυνσης της ατμόσφαιρας» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελέας του Μανχάταν Όντρεϊ Στράους. «Η EZ Lynk εξέθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία μέσω της παραγωγής και της πώλησης συσκευών, με στόχο την απενεργοποίηση των ελέγχων για τις αναφερόμενες εκπομπές ρύπων».

Η λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνει τους συνιδρυτές της EZ Lynk Μπράντλεϊ Γκίντζ και Τόμας Γουντ, αλλά και τη συνεργαζόμενη εταιρία Prestige Worldwide.

Ούτε η EZ Lynk, αλλά ούτε και κάποιος δικηγόρος των κατηγορουμένων απάντησαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

Η αγωγή έχει ως στόχο την επιβολή αστικών προστίμων για την παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά και την έκδοση δικαστικής απόφασης κατά της συνέχισης των πωλήσεων του συστήματος EZ Lynk System και της σχετικής εγκατάστασής του σε οχήματα.

Οι οδηγοί είναι δυνατό μερικές φορές να έχουν καλύτερη επιτάχυνση, αλλά και οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου με τη χρήση τέτοιου είδους συσκευών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενίσχυσε την εποπτεία της για τις εκπομπές βλαβερών ρύπων από τα οχήματα, μετά την παραδοχή της Volkswagen AG το 2015 για σκόπιμη μη τήρηση των κανόνων εκπομπών ρύπων, με την αναφερόμενη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να έχει έκτοτε πληρώσει ποσά μεγαλύτερα των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα και άλλα έξοδα.
πηγή

Related posts

Ο Ερντογάν ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε εκλογικό νόμο και πολιτικά κόμματα εν όψει 2023

Προσωρινή ανακοχή για Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν

technical

Υεμένη: Στους 60 νεκρούς ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σανάα

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy