Image default
Κόσμος

Ταινία-πρόκληση από την Τουρκία ενδέχεται να προκαλέσει οργή Σαουδαράβων και Αιγυπτίων

ΗΤουρκία στέλνει νέα πολιτικά μηνύματα στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία μέσω του λεγόμενου «μαλακού πολιτιστικού βραχίονα»  δηλαδή της ήπιας διπλωματίας, επιβεβαιώνοντας την παραγωγή μιας νέας ταινίας για τον Σουλτάνο Σελίμ Ι, τον ένατο σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που θεωρήθηκε ένας από τους οι πιο σκληρούς Οθωμανούς ηγέτες εκείνης της εποχής.

Υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου Σελίμ Α’, η Οθωμανική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σημαντικά και συμπεριέλαβε την Αίγυπτο και το Χατζάζ.

Ο παραγωγός ταινιών Khaled Arabagi είπε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η παραγωγή της ταινίας που θα κυκλοφορήσει το 2023.

Ο Arabagi πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα που ασχολούνται με τη ζωή του Σουλτάνου Μεχμέτ του Κατακτητή και του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ενώ υπάρχουν μόνο λίγα έργα για τη ζωή του Σουλτάνου Σελίμ Α ‘, παρόλο που ήταν ένας από τους σουλτάνους που άλλαξε την πορεία της ιστορίας για την Οθωμανική Αυτοκρατορία παρά τη σύντομη περίοδο της βασιλείας του».

Το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής της ταινίας δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και τις πιθανές προσπάθειες της Τουρκίας να προκαλέσει την οργή δύο ισχυρών χωρών στην περιοχή, δηλαδή της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δύο αραβικές χώρες, έχουν πολλά προβλήματα με την Τουρκία, η οποία έχει γίνει πιο εχθρική υπό την κυριαρχία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον 16ο αιώνα, ο Σουλτάνος ​​Σελίμ Α’ κατέλαβε το Λεβάντ και εισέβαλε στην Αίγυπτο, μετατρέποντάς το σε οθωμανικό κράτος μετά την ανατροπή της κυριαρχίας των Μαμελουκών εκεί. Ο Τούρκος σουλτάνος ​​στη συνέχεια ανακήρυξε τον εαυτό του «Διοικητή των πιστών» και «Χαλίφη των Μουσουλμάνων».

Οι Οθωμανοί κυβέρνησαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο ως κράτος της αυτοκρατορίας, κατόπιν μέσω της εντολής του Khedive που διορίστηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι την κατάρρευση της οθωμανικής κυριαρχίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την ίδρυση του αιγυπτιακού σουλτανάτου και στη συνέχεια του αιγυπτιακού βασιλείου.

Η ιστορική αφήγηση της Αιγύπτου απεικονίζει την οθωμανική εισβολή που τερμάτισε την ανεξαρτησία της Αιγύπτου υποτάσσοντας την

Σύμφωνα με τους Αιγυπτίους, η οθωμανική κυριαρχία ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε σημαντικά τον αιγυπτιακό εθνικισμό ενάντια στην τουρκική επιρροή γενικά.

Από την ίδρυσή της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστήριξε ότι στόχος της είναι να αποκαταστήσει το χαλιφάτο στα εδάφη του Ισλάμ και ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στην καρδιά αυτού του στόχου.

Ωστόσο, η Αίγυπτος ως πολιτικό κράτος πιστεύει ότι το σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποτελεί απειλή για την ύπαρξή του ως ανεξάρτητου κράτους. Η Αίγυπτος βλέπει επίσης την τουρκική πίεση στην κυβέρνησή της να κυρώσει το ισλαμικό κίνημα και να υιοθετήσει το σχέδιό του ως μέρος ενός σχεδίου για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης η ταινία για τον Σουλτάνο Σελίμ, αναμένεται να προκαλέσει οργή εκτός από την Αίγυπτο και στη Σαουδική Αραβία, υπενθυμίζοντας στους Σαουδάραβες την οθωμανική κατοχή του Χατζάζ, και την αυτοανακήρυξη του Σουλτάνου Σελίμ Α’ ως «Θεματοφύλακα των δύο Αγίων» Τζαμιά.

Οι Οθωμανοί σουλτάνοι διατήρησαν τους τίτλους των Χαλίφη και των διοικητών των πιστών, παρά τις αρχές της νομολογίας που ορίζουν μόνο Άραβες που μπορούν να αναλάβουν το χαλιφάτο ή το εμιράτο, με ορισμένους Ισλαμικούς μελετητές να επιμένουν ότι ο κυβερνήτης πρέπει να είναι ένας Κουραϊστής απόγονος της αραβικής φυλής που κατοικούνταν και ελέγχονταν ιστορικά από τη Μέκκα

Από τη βασιλεία του αείμνηστου Βασιλιά Φαχντ Μπιν Αμπντουλάζ Αλ Σαουντ, ο Σαουδάραβας μονάρχης κατείχε τον τίτλο του «Θεματοφύλακα των δύο Ιερών Τζαμιών», αναφερόμενος  στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα και το Τζαμί του Προφήτη.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Τουρκία αμφισβήτησε τη Σαουδική Αραβία για την εκπροσώπηση του ισλαμικού κόσμου, δεδομένου ότι εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνων βλέπουν το βασίλειο ως θρησκευτική αναφορά τους.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να επενδύσει σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς τομείς για να αποκαταστήσει το ρόλο της ως ηγέτη του σουνιτικού ισλαμικού κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει πλημμυρίσει την αγορά με τηλεοπτικές παραγωγές και σειρές που αποτελούνται από εκατοντάδες επεισόδια που εστιάζουν στις νίκες των Οθωμανών σουλτάνων.

Ορισμένα αραβικά δορυφορικά κανάλια έλαβαν μάλιστα αντίγραφα και μεταδόθηκαν πριν αντιληφθούν τον κίνδυνο που ενέχουν για τους Άραβες θεατές.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η τηλεοπτική παραγωγή αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα της ήπιας διπλωματίας της και ο Τούρκος πρόεδρος έχει επισκεφθεί συχνά κινηματογραφικές τοποθεσίες ιστορικών σειρών και επαίνεσε τις προσπάθειες αναβίωσης της οθωμανικής δόξας.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Ερντογάν εργάστηκε για να εδραιώσει την ηγεσία της χώρας του στον ισλαμικό κόσμο κερδίζοντας την πίστη πολλών ισλαμιστών, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του Κινήματος Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σήμερα, οι Αδελφοί  Μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την περιοχή θεωρούν τον Τούρκο πρόεδρο και το καθεστώς του ως ενσάρκωση του περιφερειακού τους σχεδίου.

 

Related posts

Γιάννης Οικονόμου: Επτά νέα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, προϋπολογισμού 516 εκατ. ευρώ

Η Ρωσία ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ θα κρατήσουν τη ψυχραιμία τους πρς την Β Κορέα

technical

Γερμανία: πολιτικό σκάνδαλο με αδιευκρίνιστες ακόμη συνέπειες για τον συνασπισμό των χριστιανικών κομμάτων

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy