papas-fragkiskos-oloklirose-tin-istoriki-toy-episkepsi-sto-irak

Ο πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε από το Ιράκ, μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης στην ιστορία ενός ποντίφικα στην πολύπαθη χώρα που μαστίζεται τακτικά από περιστατικά βίας.

Απευθύνοντας μήνυμα ειρήνης και ενότητας, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναχώρησε από το Ιράκ, έχοντας διασχίσει τη χώρα από νότο προς βορρά, επισκεπτόμενος τη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και το Καρακός, το οποίο λυμαίνονται οι τζιχαντιστές στο βορρά.

Ο Ποντίφικας με την επίσκεψή του αυτή στήριξε μια από τις πιο παλιές, αλλά και από τις πιο σκληρά δοκιμαζόμενες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, ακόμη και ενώπιον του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, το θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των Σιιτών Μουσουλμάνων.

“Το Ιράκ θα μείνει πάντα μέσα μου, στην καρδιά μου”, δήλωσε χθες, ο 84χρονος Πάπας μετά την λειτουργία στην οποία χοροστάτησε παρουσία χιλιάδων πιστών σε ένα γήπεδο της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο πάπας Φραγκίσκος ήθελε να συναντήσει τους χριστιανούς του Ιράκ –που αριθμούν σήμερα μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού έναντι 6% πριν από 20 χρόνια– και επέλεξε αυτή τη χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και 15 μήνες.

Με εξαίρεση τη λειτουργία στην Αρμπίλ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε κάθε σταθμό του τον περίμεναν εκατοντάδες άνθρωποι κι όχι τα πλήθη που χαιρετίζει συνήθως ο Ποντίφηκας όταν ταξιδεύει στον κόσμο.

Ο Πάπας διέσχισε 1.445 χιλιόμετρα στο Ιράκ ταξιδεύοντας κυρίως με αεροπλάνο και ελικόπτερο και όχι οδικώς ζώνες στις οποίες εξακολουθούν να κρύβονται πυρήνες τζιχαντιστών.

Στις ομιλίες του προς τους πολίτες του Ιράκ, το οποίο ανακήρυξε νίκη του επί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο τέλος του 2017, ο Ποντίφικας καταδίκασε “την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία”, απηύθυνε έκκληση για “ειρήνη” και “ενότητα” στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση χριστιανών από την περιοχή, κάνοντας λόγο για “ανυπολόγιστη ζημιά”.

Συμμετείχε τέλος σε μία οικουμενική προσευχή με τους εκπροσώπους των διαφορετικών θρησκειών που υπάρχουν στο Ιράκ εδώ χιλιετίες, στην Ουρ, την γενέτειρα του πατριάρχη Αβραάμ.
πηγή