Image default
Κόσμος

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες

 

 

 

 

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο, η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες και κυρίως με την Αίγυπτο ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιμπραήμ Καλίν. “Ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει στη σχέση μας με την Αίγυπτο καθώς και με άλλες χώρες του Κόλπου για να βοηθήσουμε την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα” δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν. Η αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, όπως αναφέρει και το Bloomberg, συμπίπτει με την επανεκκίνηση της εξωτερικής πολιτικής τόσο στον Κόλπο όσο και στην Ουάσιγκτον.

“Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε με την Αίγυπτο για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Λιβύη και την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, μπορούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και αυτό να συμβάλει σημαντικά στην επικράτηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή από την Βόρεια Αφρική έως και την Ανατολική Μεσόγειο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα έθνη του Κόλπου, όπως επισημαίνει το Bloomberg, βλέπουν τα ισλαμιστικά κινήματα ως απειλή. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έπαψαν να είναι καλές όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Aμπντελ Φατάχ Αλ Σισι ανέτρεψε τον ισλαμιστή ηγέτη της χώρας, Μοχάμεντ Μούρσι, το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί πως Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία, σύμφωνα με το Arab News. Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί σε Ελλάδα και Τουρκία να συμμετέχουν σε τυχόν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το Κάιρο δεν έχει “καμία πρόθεση” να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το ζήτημα, σημείωσαν. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, είναι ψευδείς, τόνισαν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Τι δήλωσε ο Καλίν για τους ρωσικούς πυραύλους S – 400

Σχετικά με τους πυραύλους S – 400 και τη διένεξη με τις ΗΠΑ ο Καλίν ανέφερε πως “τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, με το να είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς”.

“Λένε πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά F – 35 και εμείς είπαμε να το δούμε από τεχνικής άποψης αυτό. Αρνήθηκαν όμως και έπειτα είπαν ότι δεν είναι τεχνικό το ζήτημα αλλά πολιτικό. Εντάξει, λοιπόν, ποιο είναι το πολιτικό ζήτημα, το γεγονός ότι τα αγοράζουμε από τη Ρωσία; Ας μιλήσουμε για αυτό και για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα από κοινού. Με τη Ρωσία, υπήρχαν ορισμένα σημεία διαφωνίας, αλλά καταφέραμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα ζητήματα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τις ΗΠΑ;” ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “Εάν μια άλλη χώρα έρθει σε εμάς με μια μαξιμαλιστική θέση και απαιτήσει πως αυτό θα γίνει είτε με τον τρόπο μας είτε δεν θα γίνει καθόλου, τότε αυτού του είδους η συμπεριφορά μας ωθεί προς άλλες κατευθύνσεις”.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι αυτά τα θέματα για εμάς. Η απόφαση για την αγορά των S – 400 δεν ελήφθη από τη μία μέρα στην άλλη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους έχουμε. Μπορούμε να έχουμε τους S– 400 οι οποίοι και δεν θα ενσωματωθούν στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ” δήλωσε.

Το Πεντάγωνο αναφέρει πως οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία το αμφισβητεί και δηλώνει ότι δεν θα συμβιβαστεί στο ζήτημα των πυραύλων εκτός και αν οι ΗΠΑ τερματίσουν την υποστήριξή τους στους Κούρδου μαχητές της Συρίας που συνδέονται με τους Κούρδους που αναζητούν την αυτονομία τους στην νοτιοανατολική Τουρκία. “Οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας” δήλωσε ο Καλίν. “Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένη δράση από τους συμμάχους μας”.
πηγή

Related posts

Δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα HISAR-O+

Επέτειος 1821: Το μήνυμα Πούτιν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy