Image default
Κόσμος

Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον

Με μια κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την μυστική αστυνομία (secret service) αποφάνθηκε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο “Foreign Sovereign Immunities Act” (FSIA) σχετικά με τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν το 2017 στην αμερικανική πρωτεύουσα. Υπενθυμίζεται ότι οι άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Σέρινταν και στην συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους ασφαλείας του προέδρου. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία). Ωστόσο, η κοινή γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται, ότι τα ηγετικά στελέχη των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων Βουλής και Γερουσίας είχαν στείλει νωρίτερα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου “Foreign Sovereign Immunities Act” (FSIA).
πηγή

Related posts

Merck: Το αντιικό φάρμακο molnupiravir κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Αλέξανδρος

Η Τουρκία θωρακίζει με Πακιστάν-Κίνα-Ιράν

Σοκαριστική καμπάνια από Vegan στο κέντρο του Λονδίνου

technical

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy